Annons

Lär sig hålla ordning på bråkstakarna

Ordningsvakterna skrattar när de tränar på att bilda kedja och skingra en folkmassa på Fredriksskans. Men det som är lek i dag kan bli blodigt allvar när allsvenskan startar. Då ska taktiken sitta i ryggmärgen.
Kalmar • Publicerad 16 mars 2008
Ordningsvakterna tränade på att både skingra och omringa, "säcka" en folkmassa under helgens utbildning på Fredriksskans.
Ordningsvakterna tränade på att både skingra och omringa, "säcka" en folkmassa under helgens utbildning på Fredriksskans.Foto: Anders Johansson

– Koncentrera er på övningen och stå inte och flina. Det här är inget roligt, säger Patric Grönberg, polisinspektör och utbildningsledare.

Förra veckan berättade Barometern-OT om poliser som tränade på att bemöta en attack från låtsashuliganer.

Annons

I helgen var det ordningsvakternas tur att utbildas på Fredriksskans.

Efter en förmiddag med teori om lagstiftning, bemötande och hotbilder, var det dags för de cirka 25 vakterna att bege sig ut på planen för realistiska övningar.

Att bilda kedja för att skingra en hop supportrar och jaga tillbaka dem till bortasektionen, var ett av momenten.

Patric Grönberg säger att en folkmassa i laglig mening består av minst tio personer. Den åskådare som befinner sig på planen eller vid sidan av den, på löparbanorna, under match, gör sig skyldig till brott, olaga intrång.

Björn Andersson , KFF:s evenemangsansvarige, betonar att övningarna inte enbart sker i syfte att lära sig att hantera huliganer.

– Det är en säkerhetsgrej för publiken. Våra vakter ska veta hur de ska agera om det blir aktuellt med exempelvis en utrymning. Publikvärdarna kommer också att utbildas i det.

Maria Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons