Annons

Länsmuseet säger nej till rivning: ”Byggnaden bör bevaras”

Fastighetsägaren vill riva huset på Kvarnholmen på grund av sättningar i grunden. Nu säger länsmuseet nej.
”Byggnaden är en sådan som bör bevaras”.
Kalmar • Publicerad 8 maj 2019
Fastighetsägaren Pär Sigfridsson vill riva fastigheten Brandvakten 5. Kalmar läns museum anser att byggnaden bör bevaras.
Fastighetsägaren Pär Sigfridsson vill riva fastigheten Brandvakten 5. Kalmar läns museum anser att byggnaden bör bevaras.

Så står det om Brandvakten 5 i den antikvariska förundersökningen som Liselotte Jumme, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum, har gjort.

Huset som avses är fastigheten Brandvakten 5 som ligger i korsningen Larmgatan–Strömgatan på Kvarnholmen. I byggnaden finns bland annat Bergfeldts frisörer, ytterligare en frisör, en gammal biograf och ett antal lägenheter.

Annons

I början på april tidigare i år ansökte fastighetsägaren Pär Sigfridsson om rivningslov för fastigheten. Orsaken som anges är stora sättningar i grunden.

I ansökan bifogade han bilder på sprickor i grunden. Pär Sigfridsson har kontrollerat sprickorna och menar att de växer. En av sprickorna ska ha vuxit 2,5 centimeter på ett och ett halvt år och enligt Sigfridsson går det inte att öppna och stänga dörrar och fönster i vissa delar av huset.

Sigfridssons plan är att riva fastigheten och bygga upp en ny på samma plats.

Men nu kan den planen gå i stöpet.

Kalmar läns museum motsätter sig en rivning. Tvärtemot bör den bevaras anser bebyggelseantikvarie Liselotte Jumme som har utfört den antikvariska förundersökningen

Bild på sättningar i grunden mot Strömgatan.
Bild på sättningar i grunden mot Strömgatan.

I förundersökningen står det:

”Den aktuella byggnaden har uppmärksammats som en särskilt kulturhistorisk värdefull byggnad av kommunen vid tidigare hantering av bygglovsärenden under 2000-talet där man påtalat att byggnaden inte får förvanskas.”

Brandvakten 5 byggdes på 1890-talet och är kvarterets äldsta fastighet. Jumme skriver också att byggnaden är ”en viktig miljöskapande del av Kvarnholmens historiska stadskärna”.

Men det finns en brasklapp. I kommentaren till husets tekniska skick föreslås det att grundförstärkningsarbetena som gjordes 2018 ska utvärderas.

Och om det visar sig att den mest skadade delen av huset är i så dåligt skick att ”det blir orimligt att ur ekonomisk och teknisk synvinkel” bevara hela byggnaden kan en rivning av en del av huset bli aktuell, enligt Liselotte Jumme.

LÄS OCKSÅ:

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons