Annons
Barometern.se/Kalmar

Länet står starkt som besöksmål

Kalmar län håller ställningarna som ett av landets mest omtyckta och välbesökta turistmål. Det bekräftar Kantar Sifos senaste undersökning.
Kalmar län • Publicerad 1 juni 2017

Var fjärde år genomför Regionförbundet en mätning om hur allmänheten uppfattar länet och dess besöksmål och evenemang.

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är det mest kända besöksmålet i Kalmar län. Glasriket är dock det mest välbesökta målet.
Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är det mest kända besöksmålet i Kalmar län. Glasriket är dock det mest välbesökta målet.Foto: Daniel Svensson

– Kalmar län är näst efter Dalarna det län som har bäst turistbesök per helår. Då har Dalarna också en vintersäsong. Jag känner en stolthet över att vi är så attraktiva, säger Regionförbundets turismsamordnare Karin Ekebjär.

Annons

Undersökningen visar att mycket är sig likt sedan 2013 då den senaste undersökningen gjordes, men att mycket också har stärkts. Öland står sig extremt starkt som besöksmål – och så mycket som 37 procent av de tillfrågade hade för avsikt att besöka Öland de närmaste tre åren.

– Det är en mycket hög siffra och visar att Öland har en outnyttjad kapacitet, säger Kantar Sifos Johan Orbe.

På Öland är Borgholms slott den mest efterfrågade attraktionen följt av Solliden och Ölands djurpark. Länets mest kända besöksmål är dock Astrid Lindgrens värld i Vimmerby som 67 procent av deltagarna i undersökningen kände till.

Det mest besökta turistmålet i länet de senaste fem åren är dock Glasriket. 15 procent av deltagarna hade besökt Glasriket vilket var tre procentenheter mer än Kalmar slott och Astrid Lindgrens värld.

– Det som slog oss är att Glasriket lockar en bred publik, få skillnader kan konstateras när det gäller kön eller besökarens hemvist. Däremot är det fler äldre som besöker Glasriket än yngre, säger Cecilia Månsson från Kantar Sifo.

Bland evenemangen i länet är Victoriadagen det mest kända följt av Hultsfredsfestivalen. Det evenemang som ökats mest i kännedom senaste åren är Ironman i Kalmar. Det mest besökta evenemanget är dock Ölands skördefest.

Undersökningen gav också en bild av vilken styrka i relationen till länet som utomstående besökare har.

– Det som vi kan konstatera är att det högsta betyget får Kalmar län av personer som bor i angränsande län. Det är svårare för Kalmar län att bli attraktiva i exempelvis Norrbotten, säger Johan Orbe.

Kalmar kommuns turistchef Stefan Johnson var inte överraskad över resultatet av undersökningen.

– Mycket av det vi såg här bekräftar det som vi sett i andra mätningar. Kalmar och regionen står stark, säger han.

Annons

Länets tio mest besökta turistmål

(enligt Kantar Sifos undersökning)

1 Glasriket

2 Kalmar slott

3 Astrid Lindgrens värld

4 Solliden

5 Borgholms slott

6 Ottenby fågelstation

7 Bödabukten

Annons

8 Världsarvet södra Öland

9 Ölands djurpark

10 Västerviks skärgård

Jörgen Ström
Annons
Annons
Annons
Annons