Annons

Länet ska lära sig hantera kris genom stor kärnkraftsövning

Länets största kärnkraftsövning på sex år, KKÖ17, arrangeras av länsstyrelsen i Kalmar län.
Kalmar • Publicerad 27 november 2017

Under tisdagen och onsdagen är det dags för KKÖ17 - en kärnkraftsövning arrangerad av länsstyrelsen och involverar ett 30-tal aktörer.

Syftet med övningen är att pröva, utveckla och stärka länets beredskap för en kärnteknisk olycka. Detta görs genom vad man kallar för ett ”gigantiskt tjänstemannalajv” där en fiktiv kärnkraftsolycka drabbar länet. Medarbetarna från de medverkande aktörerna får då öva på krishantering och att samverka och kommunicera med varandra, media och allmänheten. Totalt är det drygt 1 000 personer som deltar.

– De övande återfinns på lokal, regional och nationell nivå. Exempel är OKG och kommunerna i länet, landstinget, polisen, räddningstjänsten och strålsäkerhetsmyndigheten. Även länsstyrelserna Uppsala, Jönköping, Halland och Skåne kommer att vara med oss och öva, berättar Erik Richardsen, övningsledare för KKÖ17 och beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons