Annons

Landstinget får jämställt fullmäktige

Miljöpartiet har bara kvinnor och Moderaterna en klar majoritet av män. Könsfördelningen i nya landstingsfullmäktige varierar kraftigt mellan de olika sittande partierna.
Kalmar • Publicerad 28 september 2014

När den nya landstingsfullmäktigeförsamlingen samlas för första gången om någon dryg månad är det en könsmässigt jämställd grupp.

Av de 67 ledamöterna är 35 män och 32 kvinnor.

Annons

Men när man kommer till de olika partigrupperna är det betydligt mer si och så med könsfördelningen.

Medan både Moderaterna och Sverigedemokraterna har drygt 70 procent män i sina grupper har Miljöpartiet 100 procent kvinnor.

Det största partiet, Socialdemokraterna, har lyckats bra med ambitionen att ha varannan kvinna.

Av gruppens 27 ledamöter består av 14 kvinnor och 13 män.

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna har fler kvinnor än män, i Vänsterpartiet är det exakt lika fördelat mellan könen medan Folkpartiet har en klar majoritet män.

Av valresultatet i landstingsvalet går det också att utläsa att länets landstingpolitiker är populära i sina valkretsar.

Av de totalt 67 ledamöterna är hela 40 personer personvalda.

Grupperna för Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet består endast av politiker som fick tillräckligt många personkryss för att bli personvalda.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons