Läkare till samtal efter Facebookgräl

Kalmar Artikeln publicerades
Dan Johannesson, till vänster, och Jimmy Loord.
Foto:Montage
Dan Johannesson, till vänster, och Jimmy Loord.

Överläkaren Dan Johannessons Facebookuttalande har vållat stor upprördhet bland patienter och läsare.

– Han kommer att ha ett samtal med sin närmaste chef.

– Jag förstår att människor är upprörda och ledsna. Men man ska absolut inte vara orolig. Vi behandlar alla efter bästa förmåga och på samma sätt, oavsett religion, säger landstingsdirektör Alf Jönsson.

Barometern-OT kunde i lördagstidningen berätta att KD-politikern Jimmy Loord krävde svar av landstingsledningen efter ett uttalande som verksamhetschefen för ortopeden, Dan Johannesson, gjort i en diskussion på Facebook.

Johannesson ifrågasatte bland annat troende politiker. ”Som naturvetare och antiteist ser jag det som djupt stötande att ha politiker med djup tro. Gudar (oavsett sort) finns inte och kommer aldrig att finnas”.

  Vidare skrev han: ”När man i sin livsgärning och önskan om att styra andra människor lägger till trams som övertygelse om det övernaturliga bör man hålla sig ifrån politik”.

  Loord anser att uttalandet är en kränkning mot aktiva fritidspolitiker som har en tro. Han kräver också att få veta vilket ansvar en verksamhetschef har att förverkliga landstingets likabehandlingsplan.

  Under helgen fortsatte diskussionen på sociala medier. Landstingsdirektören Alf Jönsson slår nu fast att Johannessons åsikter ingalunda representerar landstingets. Och däri ligger också det problematiska.

  – Det kan uppfattas som så. Givetvis finns det yttrandefrihet och han säger också att han uttalar sig som privatperson. Men när man är verksamhetschef uttalar man sig också som representant för landstinget.

  Får man inte säga eller tycka vad man vill?

  – Som verksamhetschef är man i en förtroendeställning. Det bör man fundera över.

  Vad betyder det?

  – Det betyder att man visserligen har yttrandefrihet. Men samtidigt verkar man i en demokratiskt styrd organisation. Då bör man fundera på hur det man säger uppfattas. Det kan uppfattas som om myndigheten tycker det här. Vi står inte bakom det här uttalandet.

  En som reagerat säger att hon är troende och inte vill bli behandlad av någon med en sådan människosyn. Kan man välja vem man blir behandlad av?

  – Det här är ytterst beklagligt. Man ska absolut inte känna sig orolig över att vi inte kommer behandla folk enligt likabehandlingsplanen.

  Nu handlade det här om ett ifrågasättande av politikers tro och inte patienters? Är det någon skillnad?

  – Jag förstår om människor uppfattar det som om landstinget har de här åsikterna. Men vi behandlar alla efter bästa förmåga. Johannessons uttalande ställer vi oss inte bakom.

  Vad händer nu?

  – Han kommer att ha ett samtal med sin närmaste chef där man klargör och diskuterar det inträffade.