Annons

Lagen säger att kommunen har ansvar för ungdomarna

Kalmar • Publicerad 5 augusti 2005

Kalmar. Anna och socialtjänstlagen säger samma sak. Det är Kalmar kommun som har ansvaret för ungdomarna.

Enligt det andra kapitlet i socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för att de som vistas där får det stöd och den hjälp som de behöver. Suzanne Julin är avdelningsdirektör för juridiska frågor vid Socialstyrelsen i Stockholm.

Annons

- Det är Kalmar som har ansvaret. De måste ta upp en ansökan, säger Suzanne Julin.

När Barometern-OT ringde upp Jan Bolin, socialchef vid Socialförvaltningen i Kalmar kommun, under torsdagseftermiddagen sade han att han inte kunde kommentera ärendet eller ärendets gång närmare på grund av sekretess.

Fick en avsatt tid

- Men självklart har vi en skyldighet att pröva ärendet. De kan få en tid redan den här veckan. Hur vi sedan utvärderar hjälpbehovet är beroende av utredningen, säger Jan Bolin.

Under torsdagseftermiddagen begav sig Anna, hennes dotter och dotterns sambo till Socialförvaltningen i Kalmar för att kräva ett möte. Väl där fick de äntligen en avsatt tid, trots att personalen tidigare hade sagt till dem att det skulle dröja länge innan de kunde få komma dit.

Men efter mötet kände sig Anna fortfarande besviken.

- Vi fick papper och namn på olika hyresvärdar som vi ska ringa runt till. Ungdomarna får söka bostad själva, trots att de inte har tillgång till någon telefon. Och så vill de att de ska bo hos mig, trots att jag varken har plats eller ork till det. Men nu ska personalen besluta om de ska få pengar för att handla mat. De kanske får det på måndag.

pernilla söderkvist

Pernilla Söderkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons