Annons

Kvinna het rektorskandidat

Agneta Bladh föreslås bli ny rektor för Högskolan i Kalmar. Men fackförbunden var inte eniga inför beslutet.
Kalmar • Publicerad 6 december 2003
Agneta Bladh föreslås bli ny rektor för Högskolan i Kalmar.
Agneta Bladh föreslås bli ny rektor för Högskolan i Kalmar.Foto: 

Högskolestyrelsens arbetsgrupp med Yvonne Sandberg-Fries i spetsen beslutade på fredagen att föreslå Agneta Bladh till ny rektor.

Det innebär att hon i stort sett är utsedd. Det enda som behövs är att högskolans styrelse den 12 december ska klubba igenom det. Och sedan ska regeringen utse henne.

Annons

- Vi vill ha en enig styrelse, säger Yvonne Sandberg-Fries.

Förslaget var uppe på mbl-förhandlingen mellan företrädare för högskolan och de två största fackförbunden på högskolan.

Statstjänstemannaförbundet var för Agneta Bladh som kandidat, medan Saco-s ville ha en annan kandidat. Professor Torbjörn von Schantz har varit en het kandidat för många.

Även studenternas representanter har stöttat förslaget på Agneta Bladh som ny rektor.

När högskolestyrelsens arbetsgrupp skulle besluta var det alltså ett massivt stöd för den kvinnliga kandidaten.

Tog ni hänsyn till jämlikshetskravet?

- Nej, könet avgjorde inte. Hennes meriter var av sådan kaliber att hon är den bästa kandidaten, säger Yvonne Sandberg-Fries, ordförande i hög-

skolestyrelsen.

Hon har direktkontakt in i utbildningsdepartementet. Avgjorde det?

- Det är ingen nackdel. Men framför allt har hon en unik kunskap om hela utbildnings- och forskningssverige. Och inte bara Sverige, utan hon har deltagit i EU-samarbetet.

Annons

Yvonne Sandberg-Fries poängterar att Agneta Bladh har de största erfarenheterna av att vara chef och ledare av de tre kandidaterna.

Det har funnits ett uttalat krav att få en modern ledare, en som ger feed back, som lyssnar och inte är auktoritär, men ändå har modet att ta ställning.

Motsvarar Agneta Bladh er ideala ledarprofil?

- Hon kommer närmast i alla fall. Vi har fäst vikt vid hur hon fungerar som ledare. Det har vi fått fram genom referenser och konsulter.

Representanter för Statstjänstemannaförbundet, ST, tycker det är ett bra val.

- Vi har hela tiden haft känslan av att Agneta Bladh varit den starkaste kandidaten. Hon har en bra bakgrund och är en stark person som kan föra Högskolan i Kalmar framåt, säger Annika Aronsson, ordförande för ST.

ST ser också andra fördelar:

- Hon vet vilka vägar man ska gå i regeringskansliet. Dessutom har hon ett nätverk utåt som en rektor behöver, kanske mer än ett ledarskap inåt.

Tre sökande fanns till rektorsjobbet. Ett av de heta namnen har varit Torbjörn von Schantz som förespråkats av många framför allt inom naturvetenskapliga institutioner.

Barometern-OT har sökt företrädare för Saco-s för att få en kommentar, men inte lyckats nå någon.

Margareta Krantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons