Annons

Kuratorer slår larm om resursbristen i skolan

Gymnasieskolan klarar inte av att ta hand om elever med neuropsykiatriska problem. Nu reagerar kuratorerna på resursbristen.
Kalmar • Publicerad 2 december 2003

Det är kuratorerna på Stagneliusskolan, Lars Kagg och Jenny Nyströmsskolan som nu skrivit ett brev till Gymnasieförbundets chef Håkan Alm. Kuratorerna är oroliga för många elever inte längre klarar av att tillgodogöra sig gymnasiet.

- Det här är en utveckling som vi kunna följa på alla tre gymnasieskolorna. Det har pågått under en längre tid och är alarmerande, säger Annette A Palm, kurator på Jenny Nyströmsskolan.

Annons

Det handlar om elever som diffust går under beteckningen neuropsykiatrisk diagnos. Dit räknas autism, aspergerssyndrom och andra funktionsstörningar som har med koncentrationssvårigheter att göra.

Skaffat sig erfarenhet

- Vi är inga experter men vi har skaffat oss en massa erfarenhet genom åren. För vissa elever är det nästan omöjligt att genomföra gymnasieskolan och vi har inte möjligheterna att möta deras behov, säger Anette A Palm.

"En hopplös situation"

Hur många elever det rör sig om har kuratorerna ingen uppfattning om. Däremot har de en känsla av att det bara blir fler och fler som får problem med sin skolgång.

- Det här är ett växande problem. Vi hittar eleverna främst på yrkesutbildningarna. Det är många som går ut med icke godkänd i flera ämnen. Det är en hopplös situation. Vi har många duktiga lärare, men de räcker inte till, säger Ingegerd Setterby, kurator på Lars Kagg.

Nu har de bokat en tid för möte med Gymnasieförbundets ledning tillsammans med rektorn från Gymnasiesärskolan. Och de hoppas att det ska ge resultat.

- Vi känner en frustration över att resurserna inte räcker till. Men nu har vi lyft frågan och jag hoppas att vi kan hitta en lösning. Vi har många idéer som vi inte kan genomföra i dag, säger Anette A Palm.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons