Annons

Kryphål i lagen gör din ekonomi synlig för alla

Din ekonomi och dina skulder är inte längre hemliga. Du kollas upp i smyg.
Kalmar • Publicerad 20 december 2003

Det är effekten av att yttrandefrihetslagen ändrades i början av året. Både företag och privatpersoner står nu i kö för att utnyttja kryphålet som gör att din integritet kan hotas.

- Konsumentskyddet har försvunnit, säger Hans Kärnlöf, avdelningsdirektör på Datainspektionen.

Annons

Vi har väl alla fått det hem i brevlådan någon gång. Pappret som visar att en bank, ett företag eller någon annan tagit en kreditupplysning på oss.

Enligt kreditupplysningslagen måste den som tar en upplysning om någon skicka en kopia till den enskilde. Detta görs dels för att man ska veta att ens ekonomi är granskad, dels för att man ska få möjlighet att ändra felaktiga uppgifter.

Dessutom måste det finnas ett legitimt behov av att kontrollera någons ekonomi, inte bara nyfikenhet eller andra dolda motiv.

Men nu är det slut på detta skydd. I själva verket vet vi inte längre vem som har kunskap om vår ekonomi.

Ändrad grundlag

Från och med den 1 januari i år ändrades nämligen yttrandefrihetsgrundlagen. Tidigare var det bara tidningar och massmedieföretag som kunde få grundlagsskydd för sina hemsidor på nätet. Men nu omfattas alla som söker och får ett utgivningsbevis av lagen.

Detta har 85 privatpersoner, kommuner, företag och organisationer fått. Hittintills.

Kreditupplysningsföretagen har inte varit sena att haka på. Deras hemsidor betraktas numera alltså som grundlagsskyddade. Denna möjlighet har företagen använt för att

sälja information om folks privata ekonomi. Och den som

har ögonen på sig får aldrig veta det.

Annons

- Jag har svårt att tro att det var den här utvecklingen som lagstiftaren menade när man ändrade lagen, säger Hans Kärnlöf.

- I stället handlar ju yttrandefrihetsgrundlagen om vad man får säga och tycka i politiska frågor. Det rör ju sig om tidningar och deras nätupplagor, inte om kreditupplysningsföretag.

Lagändring på gång

Hans Kärnlöf tror att den enskildes ekonomi kan bli känd av många. Ännu har inte alla företag anpassat sig till den nya lagen och utvecklat sina tjänster.

Samtidigt kan det också vara en lagändring på gång. Regeringen har tillsatt en utredning för att se över frågan. Osäkerheten om vad som händer är dock stor.

- Måste grundlagen ändras krävs två beslut med ett val emellan. Det kan alltså bli så att konsumentskyddet är försvunnet för många år framöver.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons