Annons
Barometern.se/Kalmar

Krossade skalle med pistol – döms till ungdomsvård

Beväpnad med en kolsyrepistol slog den unge förövaren 17-åringen i huvudet så att skallen krossades.
Nu döms han till ungdomsvård vid Kalmar tingsrätt.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2017

Det var en kväll i oktober förra året som misshandeln inträffade på Klunkens backe i Kalmar.

Tidigare under kvällen hade det blivit bråk över ett telefonsamtal och två grupper med ungdomar hade därför bestämt träff vid vattentornet i Berga.

Annons

Till platsen tog en av ungdomarna i den ena gruppen, en 17-åring, med sig ett kortare metallrör, ytterligare en ur den andra gruppen, en 16-åring, tog med sig yxa samt en kolsyrepistol.

Flera vittnen uppger sedan att det blivit bråk och att 16-åringen hotade 17-åringen med en yxa. Därefter såg vittnena hur 16-åringens kompis, en 15-åring, utdelade ett slag med en kolsyrepistol i huvudet på 17-åringen, så att dennes skalle krossades.

Efter misshandeln fördes 17-åringen till sjukhus och det visade sig att han hade ådragit sig en sårskada med underliggande allvarlig skallfraktur. Han fick stanna på sjukhuset i en vecka och uppger att han var trött i flera månader på grund av händelsen.

15-åringen döms nu vid Kalmar tingsrätt för grov misshandel. Om han hade varit över 21 hade han sannolikt dömts till ett längre fängelsestraff då straffvärdet för misshandeln överstiger ett års fängelse, men nu blir påföljden ungdomsvård i stället. Även 16-åringen stod åtalad för grov misshandel men friades på den punkten då tingsrätten inte kan visa att gärningen gjorts i samförstånd. Däremot döms han för olaga hot och påföljden blir också för honom ungdomsvård.

15-åringen ska dessutom betala skadestånd på 55 000 kronor till den misshandlade 17-åringen.

Dessutom döms 15-åringen för grovt olaga hot efter att han i september förra året tillsammans med en kompis dödshotade och förde en kniv mot halsen på en jämnårig på skolgården i Ljungbyholm.

Jonatan Nilsson
Annons
Annons
Annons
Annons