Annons

Kronofogden: Kambua har inga tillgångar

Omstridda företaget Kambua krävs på 15 miljoner i skatt. Men pengarna kanske aldrig går att kräva in.
Kronfogden har utrett skulderna, och kommit fram till att Kambua inte har några tillgångar som går att mäta ut.
Kalmar • Publicerad 17 november 2019 • Uppdaterad 18 november 2019
Kronofogden har utrett Kambuas skatteskuld och inte hittat några pengar eller andra tillgångar.
Kronofogden har utrett Kambuas skatteskuld och inte hittat några pengar eller andra tillgångar.

I februari 2019 berättade Barometern att Kambua International – som är Kalmar HC:s huvudsponsor – skulle tvingas betala miljonbelopp i arbetsgivaravgifter.

Just nu ligger skulden hos Kronofogdemyndigheten för indrivning. I myndighetens register står att Kambua har en skatteskuld på mer än 15 miljoner kronor.

Annons

Skulden förföll till betalning 28 januari 2019. Men pengarna kanske aldrig går att kräva in. Kronofogden har utrett skulden och inte hittat några pengar eller andra tillgångar.

– När det gäller Kambua International har vi gjort en utredning den 15 februari 2019. Där framgår att det saknas kända utmätningsbara tillgångar, säger en handläggare på Kronofogdens skuldupplysning till Barometern.

Kronofogden har letat i fyra svenska banker utan resultat, och har inte lyckats nå någon företrädare för Kambua. I det läget kan myndigheten inte göra så mycket.

– Om vi inte hittar några tillgångar, så kan vi tyvärr inte göra något mer, utan skulderna ligger kvar hos oss tills det blir någon förändring, säger handläggaren.

Även Kambuas vd Stefan Sandström har en registrerad skatteskuld. Han krävs på 956 000 kronor av Skatteverket. Den skulden utreds fortfarande av Kronofogden.

Och den 40-årige man som Skatteverket tidigare pekat ut som delägare i Kambua har ännu större skatteskulder. Han krävs på drygt 16 miljoner.

Stefan Sandström har begärt att Skatteverket omprövar beslutet om hans skulder. Han har hävdat att det finns ett avtal, som ger honom möjlighet att låna över 15 miljoner kronor från Kambua – och att 2,5 miljoner av de pengar han tagit ut från Kambua i själva verket är ett lån.

Han har också kommit med en rad andra uppgifter för att försöka visa att Skatteverket har fel.

• Bankkontot i Barclays bank tillhör inte Kambua utan är hans privata.

• Kvitton på restaurangbesök ska visa att han haft utgifter för Kambuas räkning.

Annons

• En hemgjord körjournal ska också visa Sandströms utgifter.

Det är inte första gången Stefan Sandström tvistar med Skatteverket. Barometern har tidigare berättat om de mångåriga skattetvisterna och uppgifterna att Kambua kan vara Sveriges största ponzibedrägeri. Tidningen Dagens Industri har också berättat att Kambua-vd:n utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Och Skatteverket tror inte på Sandström den här gången heller. Myndigheten tror inte att låneavtalet existerar.

”Du har inte bifogat några lånehandlingar eller dylikt för att styrka detta påstående”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

När det gäller kvittona anser Skatteverket att Sandström inte kunnat visa hur restaurangbesöken varit nödvändiga för Kambuas inkomster. Och körjournalen döms ut.

”Du har i word-dokument eller liknande angett datum, resmål, avstånd och namn på den du har träffat […] Det finns inget som visar att dessa resor faktiskt har genomförts och det finns inget som styrker att det är resor med anknytning till verksamheten”, skriver Skatteverket.

I slutet av beslutet summerar Skatteverket:

”Du har gjort mängder av invändningar med syfte att sänka din beskattningsbara tjänsteinkomst, det är en kombination av låneupplägg och beräkningar som saknar underliggande handlingar och substans”.

LÄS MER:

Bakgrund

Granskningen av Kambua

Barometern-OT har sedan hösten 2017 i en rad artiklar granskat Kalmar HC:s storsponsor Kambua International.

Vi har bland annat intervjuat fem svenska och internationella experter som dömer ut Kambuas verksamhet som omöjlig.

”Kambuas verksamhet uppvisar alla klassiska tecken på ett Ponzi-bedrägeri”, säger bedrägeriforskaren Ville Rantala.

Finansexperten Joakim Bornold på Nordnet har beskrivit Kambua som ”sannolikt Sveriges största ponzibedrägeri”.

Kambuas vd Stefan Sandström har upprepade gånger tillbakavisat kritiken från Skatteverket och experter.

Den 13 november 2018 avslöjade Dagens Industri att Kambuas vd Stefan Sandström utreds av Ekobrottsmyndigheten. Misstankarna ska, enligt DI, gälla grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Samma månad meddelade Skatteverket att avkastningen på 25 procent om året inte är skattefri. Myndigheten underkände Kambuas uppgifter – och upptaxerade en kund med nästan 1,4 miljoner.

Läs hela granskningen av Kambua här.

Fakta

Skatteskulderna

Registrerade skatteskulder hos Kronofogden:

Kambua International Ltd: 15 081 925 kr

Stefan Sandström: 956 156 kr

Den 40-årige delägaren: 16 340 959 kr

Källa: Kronofogdemyndigheten

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons