Annons

Kritik mot ny stadstrafik

KLT:s stora omläggning av stadstrafiken väcker kritik. Indragna busshållplatser i centrum, slopandet av linje B i Lindsdal och nedläggning av 413 från Smedby ifrågasätts.
Kalmar • Publicerad 8 augusti 2013
Daniel Andersson, trafikplanerare på KLT, sätter upp skyltar för nya ringlinje 405. "Tidtabellerna på stolparna byts inte förrän den 18 men skyltarna hinner vi inte byta alla på samma dag så det får vi göra redan nu".
Daniel Andersson, trafikplanerare på KLT, sätter upp skyltar för nya ringlinje 405. "Tidtabellerna på stolparna byts inte förrän den 18 men skyltarna hinner vi inte byta alla på samma dag så det får vi göra redan nu".Foto: Mats Holmertz

– Hur ska vi ta oss till centrum? De har ju sagt att det ska vara handikappsanpassat men det är väldigt många med mig som får det svårt när hållplatserna på Kvarnholmen tas bort. Det säger Lindsdalbon Rut Gunnarsson som ser framför sig hur hon får dra rullatorn över kullerstenarna.

Bengt Kronblad är ordförande för PRO och är starkt kritisk till att KLT tar bort B-linjen i Lindsdal.

Annons

– Om man säger att det går snabbare att åka raka vägen har man ju missat den tid det nu kommer att ta sig till och från busshållplatserna.

I ett pressmeddelande kallar han till möte med KLT innan förändringarna träder i kraft den 18 augusti. Främst ser han stora problem för de äldre medborgare och tror också att den nya trafiken kan göra att fler väljer bilen.

– Det verkar som att KLT inte har något intresse av hur många som åker, bussen finansieras ju till största delen av skattemedel.

KLT:s argument för att slopa linje B är att bara 8 procent av resenärerna väljer den linjen, siffror som Bent Kronblad är tveksam till.

– Självklart åker färre på linje B, den har ju kortare upptagningssträcka. Linje A går ju mycket längre sträcka så det är ju klart att fler hoppar på där.

Även utanför Lindsdal har den nya stadstrafiken stött på patrull. Therese från Smedby inte vill medverka med namn men säger att nedläggning av linje 413 innebära stora problem för hennes familj.

- Det är väldigt dåligt. Min mamma tillexempel, hon kommer få åka en halvtimme tidigare till jobbet och byta flera gånger.

Jaqueline Balcer Bednarska
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons