Annons

Kommunerna som klättrar mest i skolrankningen

Vellinge, Orust och Vadstena är årets bästa skolkommuner.
Men Ljusdal och Timrå står för överraskningarna. De har klättrat mest i Lärarförbundets rankning.
I Kalmar län placerar sig Borgholm och Kalmar på topp tio – men kommunerna som klättrar mest är Torsås och Vimmerby.
Sverige • Publicerad 8 november 2018

Inget tycks kunna putta skånska Vellinge ned från tronen. Kommunen tar för femte året i rad hem titeln Årets skolkommun i Lärarförbundets mätning. Under de 16 år förbundet gjort undersökningen har Vellinge aldrig fått en sämre placering än nummer 45.

Orust placerar sig som nummer två för andra året i rad medan trean Vadstena är tillbaka på tredje plats efter en tolfteplacering i fjol.

Annons

– De kommuner som placerar sig bra har tydliga mål, koll på läget och har gjort medvetna investeringar. De har också en bra dialog med sina lärarorganisationer om vilka insatser och åtgärder som behöver komma på plats. Detta kännetecknar också de kommuner som gör stora förbättringsresor, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.

En insats kan vara att anställa andra yrkeskategorier som avlastar lärarna, fortsätter hon.

– Det kan också handla om att arbeta på en vetenskaplig grund. Vi har ju till exempel en del kommuner som är delaktiga i Skolverkets satsning Samverkan för bästa skola. Så det finns mycket som inte syns i våra kriterier men som har stor effekt på vilka resultat man får och hur attraktiv man är som arbetsgivare.

Den kommun som klättrat mest av alla är Ljusdal i Gävleborgs län som höjt sig från plats 212 i fjol till plats 29 i år. Andra storklättrare är Timrå, Sorsele och Karlsborg. Den sistnämnda tog sig ända upp till plats 9 i årets rankning.

Samtidigt har Nora, Vaggeryd och Tanum rasat mest sedan 2017. För Noras del betyder det att fjolårets 35:e plats blivit plats 250 i år.

– I sanningens namn får relativt små förändringar i den egna eller andra kommuner effekt på rankningen. Och det viktigaste är inte rankningen i sig, utan att resultaten väcker diskussion, säger Johanna Jaara Åstrand.

Längst ned i Lärarförbundets rankning placerar sig Lilla Edet, Tierp och Fagersta. Av dessa tre är det endast Fagersta som någon gång haft en placering över 250.

– Det finns skiftande ambitionsnivåer men det är också många kommuner som underkompenseras av staten. Det finns inte ett fungerande system som kompenserar för de olika förutsättningar kommunerna har. Och det är staten har ansvaret för en säkerställa att skolan är likvärdig i Sverige, säger Johanna Jaara Åstrand.

Annons

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons