Annons

Kommundirektören slutar

Efter bara två år lämnar kommundirektör Kenneth­ Condrup kommunen efter samarbetsproblem. Det kostar tre miljoner att lösa ut honom.
Kalmar • Publicerad 30 september 2014
Foto: 

För nästan exakt två år sedan presenterades Kalmars nya kommundirektör. Det blev Kenneth Condrup från skånska Svalöv som fick det åtråvärda jobbet som kommunens högsta tjänsteman. Men enligt uppgifter till Barometern har samarbetet främst med de övriga förvaltningscheferna kracke­lerat. Flera chefer har meddelat att de kommer att söka sig bort från sina kommunala jobb om Kenneth Condrup blir kvar och att chefer sjukskrivit sig på grund av honom.

Det har också funnits synpunkter på att han tagit lång sommarsemester, knappt varit synlig på kommun­kontoret och under budgetarbetet hade han varit omöjlig att nå medan andra tjänstemän tvingades jobba helg. Kommundirektören ska också ha haft enskilda samtal med Johan Persson (S) om hans arbetsstil, det ska dock inte ha fått någon effekt.

Annons

– Jag kommenterar aldrig enskilda medarbetare, säger Johan Persson.

Men det är kommunens högsta tjänsteman, vilka är samarbetsproblemen?

– Som sagt jag kommenterar aldrig, det är tråkigt och synd när det här händer.

På tisdagen kom man överens med Kenneth Condrup. Det blev inte billigt. Med arbetsgivaravgifter har han en årslön på runt 1,5 miljoner kronor.

Överenskommelsen är att han går omedelbart men behåller sin lön i 24 månader vilket innebär att det kostar skatte­betalarna drygt tre miljoner kronor. För två års anställning får alltså kommunen betala för fyra.

I en intervju i Barometern vid hans tillträdande berättade han att han var en drivande och utvecklings­orienterad person som går från ord till handling. Men att han framför allt ser till att ”alla är med på tåget”.

Ställföreträdande kommundirektören Anette Andersson går tillfälligt in som kommundirektör. Det kommer hon att göra fram till årsskiftet.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons