Annons

Anders Enström: Kom förbi och fira Pressfrihetens dag

Varför fira Pressfrihetens dag när pressfriheten i världen backar?
Jo, för att vi kan.
Anders EnströmSkicka e-post
Kalmar • Publicerad 3 maj 2023
Anders Enström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kartan visar Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex i världen 2023. Ju mörkare röd desto sämre pressfrihet. För bara åtta av länderna är färgen grön, Sverige är ett av dem.
Kartan visar Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex i världen 2023. Ju mörkare röd desto sämre pressfrihet. För bara åtta av länderna är färgen grön, Sverige är ett av dem.

Reportrar utan gränsers världskarta över pressfrihet lyser rött. Mörkrött i länder som Kina, Ryssland, Turkiet, Indien, Myanmar, Nordkorea och Iran. I hela 31 länder är situationen ”mycket dålig”, fler än tidigare.

För bara åtta av världens 180 länder är färgen på kartan grön. Sverige är ett av dem, på en hedrande fjärde plats plats efter Norge, Irland och Danmark.

Annons

Det är ju i grunden en sorglig bild av tillståndet i världen, ett skäl att känna förtvivlan snarare än glädje. Så varför fira?

Jo, för att vi kan! Och för att popcorn på pressfrihetens dag också blir en slags markering mot de regimer som trycker tillbaka pressfriheten. Som vill tysta den fria journalistiken.

Vi kan fira att Sverige har en stark tryckfrihet – världens äldsta tryckfrihetslagstiftning – och för att vi fortfarande har tillräckligt många fria, oberoende och starka medier som granskar makten och värnar demokratin. Det är inget vi kan ta för självklart. Den röda färgens utbredning på kartan talar sitt tydliga språk.

Att en stark pressfrihet bidrar till minskad korruption blir tydligt när man tittar på en annan världskarta, Transparency Internationals index över korruptionens utbredning i världen. Mest korruption finns i de länder som har sämst pressfrihet, och tvärtom. Alla de gröna länderna på pressfrihetskartan ligger i topp över länder med minst korruption. Sverige ligger här på delad femte plats, och bäst är Danmark följt av Finland.

Världskartan från Transparency International visar index för korruption i världen. Ju mörkare röd desto mer korruption. Länder med gul färg har minst korruption.
Världskartan från Transparency International visar index för korruption i världen. Ju mörkare röd desto mer korruption. Länder med gul färg har minst korruption.Foto: Transparency International

Oberoende journalistik är helt enkelt en förutsättning för en fungerande demokrati.

Det är också en av Barometern-OT:s viktigaste uppgifter, att bidra till att korruptionen hålls borta från våra lokala samhällen. Här ska man inte underskatta den förebyggande rollen – ingen vill hamna i tidningen för att man myglat, begått brott eller missbrukat sin makt. Det gäller såväl i Peking som i Washington och Högsby.

Men uppgiften är bara möjlig att utföra så länge vi har pressfriheten.

Så låt oss fira! Välkommen förbi Tidningshusets entré i dag, onsdag, mellan klockan 11 och 14. Tipsa oss och tyck till om tidningen. Popcorn utlovas.

Annons
Annons
Annons
Annons