Klartecken för Ängöl

Nu kan kunder i hela Sverige snart beställa hem alla drycker från Ängö Kvartersbryggeri. Systembolaget har justerat sin definition av vad som räknas som lokala och småskaliga drycker.
Kalmar • Publicerad 6 juli 2012
Frank Hedman och Ängö Kvartersbryggeris ägare Johan Håkansson har nu fått klartecken av Systembolaget.
Frank Hedman och Ängö Kvartersbryggeris ägare Johan Håkansson har nu fått klartecken av Systembolaget.Foto: Mats Holmertz

– Det känns jättekul. Det är bra att de har lyssnat på kunder och producenter, säger Johan Håkansson på Ängö Kvartersbryggeri.

Tidigare i våras skrev Barometern om hur Systembolaget stoppade Ängö Kvartersbryggeri från att sälja två av sina produkter till hela landet. Anledningen var att de var för populära och fick inte räknas som? okala eller småskaliga enligt Systembolagets definition. Tanken med satsningen var att främja lokala bryggerier.

– Vi tyckte att reglerna var konstiga från första början. Jag har varit i kontakt med dem under tiden och har förstått på dem att de skulle rätta till det. Vi har haft en bra dialog, säger Johan Håkansson.

Men snart ska det alltså gå att beställa alla fyra produkterna.

– Det har fungerat bra med de två produkterna som vi har fått sälja. Det är svårt att se hur mycket vår volym kommer att öka nu men vi kommer att producera så att vi hänger med. Det är framför allt kul att folk i landet kommer att kunna testa all vår öl, säger Johan Håkansson.

Michael Bergqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.