Klart: Bilföretag flyttar ihop efter branden

Kalmar Artikeln publicerades
Stor förödelse på Smålands Motor efter storbranden i våras.
Foto: Mats Holmertz
Stor förödelse på Smålands Motor efter storbranden i våras.

Bilkompani och dotterbolaget Smålands Motor flyttar ihop på Engelska vägen. När den nya bilhallen står klart kommer Volkswagen att flytta in – samtidigt försvinner nybilsförsäljningen av Opel, Peugeot, Kia, Subaru och Mitsubishi.

I slutet av mars ödelades Smålands Motors och besiktningsfirman Carspects lokaler på Engelska vägen i en kraftig brand. Mer än 40 anställda förlorade sin arbetsplats och värden för flera hundra miljoner kronor gick upp i rök.

Sedan dess har Smålands Motor huserat i tillfälliga lokaler under tiden som den branddrabbade fastighetstomten sanerats.

Men nu står det klart att det blir en ny anläggning på Engelska vägen. En toppmodern bilanläggning där både Bilkompani och Smålands Motor ska husera.

– Vi ser stora fördelar med den här lösningen, säger Bilkompanis vd Marcus Eliasson.

Bilkompani, som i dag finns på Södra Vägen, kommer att utöka sin försäljning och service av Volkswagen med att flytta in i en del av den nya byggnaden. Verksamheten på Södra Vägen ska dock finnas kvar.

– Försäljningsvolymerna har gjort att vi haft alldeles för stor kapacitetsbrist med långa väntetider i våra nuvarande lokaler. Nu kan vi erbjuda våra kunder en ännu bättre service, förklarar Marcus Eliasson.

Den nya bilhallen, som kommer att bli 6000 kvadratmeter, kommer bli mer inriktad mot eftermarknaden. Smålands Motors nybilsförsäljning av Opel, Peugeot, Subaru, Mitsubishi och Kia kommer försvinna.

– Den enda nybilsförsäljningen som kommer finnas på Engelska vägen är Volkswagen. sedan kommer vi ha en del begagnat också. Annars blir anläggningen inriktad mot eftermarknaden där vi känner att vi behöver ge våra kunder ännu bättre service, säger Marcus Eliasson.

I den nya anläggningen kommer Smålands motor att utföra service, reparationer och garantiarbete för Saab, Opel, Peugeot, Mitsubishi och Subaru.

Bilkompanis verksamhet på Södra vägen fortsätter som vanligt.

– Den fortsätter precis som vanligt, säger Marcus Eliasson.

Det blir alltså nyanställningar när ni utökar på Engelska vägen?

– Ja, det kommer det att bli. Exakt hur många vet vi inte ännu.

Fakta

Bilkompani Sydost AB

Omsättning: 781 miljoner kronor.

Resultat 2017: 14,6 miljoner kronor.

Vd: Marcus Eliasson.

Antal anställda: 149.

Koncernen: Bilkompani Sydost är moderbolag för en koncern med fem bolag – Smålands Motor, Smålands Motorcentrum, Bilkompani Kalmar, Rydbergs Motor Fastigheter och Bilexpo Fastigheter i Karlskrona.

Källa: allabolag.se

Visa mer...

Det ska nu sökas bygglov för den nya anläggningen som ännu är ganska hemlig i sitt utförande. Ävgen Carspect kommer att byggas upp i anslutning till bil- och servicehallen.

– Målet är att vi kommer igång och börjar bygga innan nyår och att vi ska kunna inviga lokalerna någon gång nästa höst, säger Marcus Eliasson.

 

Läs mer om branden på Smålands Motor brann:

 

Se filmerna från branden: