Annons

Klart med 17 nya poliser: ”Medborgarna ska märka skillnaden”

Det har länge pratats om polisbrist, men nu ska det fyllas på.
Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Kalmar och Öland får fler poliser.
– Det har funnits en stor frustration, säger lokalpolisområdeschef Peter Lagerström.
KALMAR • Publicerad 1 oktober 2018 • Uppdaterad 2 oktober 2018
Lokalpolisområdeschefen i Kalmar, Peter Lagerström, andas ut. Från och med november kommer nio nya poliser till Kalmar och Öland. ”Nu kan vi sakta och säkert börja bygga igen”, säger han.
Lokalpolisområdeschefen i Kalmar, Peter Lagerström, andas ut. Från och med november kommer nio nya poliser till Kalmar och Öland. ”Nu kan vi sakta och säkert börja bygga igen”, säger han.Foto: Mats Holmertz

Nio nya poliser till lokalpolisområdet Kalmar, där även Öland ingår.

Åtta nya poliser till lokalpolisområdet Västervik, där Oskarshamn, Högsby, Mönsterås och Hultsfred. Plus ytterligare en i början av 2019.

Annons

Dessutom kommer 24 nya polisaspiranter att göra sin praktik inom polisområdet Kalmar Kronoberg från november till och med juni när de är färdigutbildade.

Efter flera år med stora hål i organisationen börjar polismyndigheten äntligen kunna fylla igen en del.

– Vi har haft budgetmedel och utrymme, men det har helt enkelt inte funnits några poliser att anställa, säger Peter Lagerström, lokalpolisområdeschef i Kalmar, som berättar att bara i hans lokalpolisområde finns det ytterligare tio vakanser även efter att de nio nya poliserna har tillträtt sina tjänster.

Att det nu finns poliser att anställa beror på att en ny årskull poliser har gått ut polishögskolan, men det är inte bara nybakade poliser som kommer till Kalmar/Öland.

– Nej, det blir en mix av erfarna och nya. De ska i första hand ut till yttre tjänst, det är där de behövs mest. Medborgarna ska märka skillnaden, säger Peter Lagerström som är uppenbart lättad över tillskottet.

– Det har varit några stökiga år med resursbrist. Vi har inte räckt till. Så är det. Det har funnits en stor frustration internt och vi har förtjänat ifrågasättande och kritik. Vi har tvingats prioritera ingripande- och utredningsverksamheten, vilket har lett till att det brottsförebyggande arbetet har blivit lidande. Det hoppas vi ta igen nu, säger han.

Peter Lagerström säger också att polisen kommer att bli mer synlig igen.

– Det är viktigt för det trygghetsskapande arbetet. Vi vet att medborgarna vill ha det, säger han.

Hur känns det nu jämfört med förra året med tanke på bemanningen?

– Vi rätar ut flera frågetecken och det finns ett nytt internt lugn. En helt annan framtidstro. Det är betydligt roligare att gå till jobbet, säger Peter Lagerström

Annons

Tre mindre orter som Mönsterås, Högsby och Hultsfred där det har skrikits efter fler poliser de senaste åren kommer att få det nu. När lokalpolisområdet Västervik får åtta nya poliser i november kommer flera av dessa att hamna just där.

– Flera av dem ska till Hultsfred. Även Mönsterås och Högsby kommer att få fler poliser, säger Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef i Västervik.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons