Annons

Kärt barn har samma namn

Fantasin flödar hos vissa föräldrar när det gäller telningarnas namn. Men de flesta fastnar ändå för några speciellt populära namn och förra året var Emma och Oskar de allra vanligaste.
Kalmar • Publicerad 9 januari 2003

Totalt föddes 97 700 gosse- och flickebarn förra året. Omkring 8 000 namn fördelades på dessa, visar Statistiska centralbyråns, SCB, namnstatistik.

Antalet nya namn ökar hela tiden och det beror mycket på invandringen, uppger man från SCB.

Annons

Men de olika namntraditioner som finns bland olika invandrargrupper gör att de sällan når upp till de 100 vanligaste som ges till nyfödda. De vanligaste arabiskklingande namnen är Mohammed och Ali som också är de enda som når topp 100.

Maria och Erik i Sverigetoppen

Vanligast i fjol var alltså Emma och Oskar, som gavs till 1 223 respektive 1 158 barn. De har legat etta i flera år, men når ändå inte upp till den riktiga Sverigetoppen, där Maria och Erik ligger främst.

På Västra Funkaboskolan finns många Emma, Elin, Filip och Anton. I klass 2b hittar vi två med namnet Emma, två som heter Kevin och två Joakim.

Barnen tycker oftast att det är bra med ett vanligt namn.

- Är det många som heter samma så får man väl säga första bokstaven i efternamnet också, då vet alla vem man menar, säger Mirjam Bobeck, åtta år.

Mirjam Bobeck tycker själv att hon har ett ganska ovanligt namn. Och tittar man på SCB:s topp 100 så finns hennes namn inte med bland de 100 vanligaste.

När Mirjam Bobeck blir stor och själv får barn, då ska hon döpa dem till Magnus och Thea.

- Jag känner en som heter Magnus och han är väldigt snäll, säger hon. Och på min lillebrors dagis finns det en flicka som heter Thea och hon är jättesöt, säger hon.

Att Emma var det populäraste flicknamnet förra året visste Åse Ingelsson i 2b men Emma Elneus trodde att det vanligaste pojknamnet var Karl. Och det är inte helt fel gissat, Carl kommer på 27 plats bland de 100 vanligaste pojknamnen.

Annons

Både för- och nackdelar

Att ha ett populärt namn har både för- och nackdelar.

- Det är ju inte så roligt att ha ett namn som väldigt många andra heter, säger Åse Elneus som själv har ett ganska ovanligt namn.

Hade hon fått välja namn själv hade hon gärna hetat Erika, det gillar hon.

Emma Elneus och Emma Svensk hade båda gärna haft Maria som tilltalsnamn. Joakim Harrieson hade helst hetat John medan Joakim Lundahl tycker att Charles Ingvar Jönsson är ett häftigt namn.

På frågan om vad deras egna barn ska heta en gång så haglar namnen Lovisa, Rickard, Thea, William, Paulina, Erik med flera. Alltså väldigt vanliga och populära tilltalsnamn i dag.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons