Annons

Kalmar konstmuseum ingen publikmagnet

Konstmuseet i Kalmar är ingen publikmagnet. 2011 minskade antalet besökare med 30 procent. Även medlemsantalet i konstföreningen har minskat drastiskt.
Kalmar • Publicerad 28 mars 2012
Konstmuseet i Kalmar är ingen publikmagnet.Foto: Anders Johansson

De senaste två åren har antalet medlemmar i konstföreningen minskat med 40 procent. Som mest har Kalmar konstförening haft 5 000 medlemmar. År 2009 var antalet nere i 2026 och nu 1200.

Antalet besökare till konstmuseet förra året räknades till 16 578. Året dessförinnan hade man 22 500.

Annons

När Kalmar konstmuseum slog upp portarna för det nya bygget i Stadsparken hade man inte mindre än 39 000 besökare.

Kalmar konstmuseum är ett regionalt museum för konst i Kalmar län. Museet nyöppnade 2008 och ambitionen var att bli ett samtida konstmuseum inriktad på framtiden och dess utmaningar men med en förankring i regionens historia som en betydande del av Östersjöområdet,

Problemet med konstmuseet är att man inte har den ekonomi som krävs för att locka fler besökare. Och det man främst fokuserar på är att marknadsföringen, som man anser inte är tillräcklig.

Hyran för museet betalar Kalmar kommun, men även landstinget och Regionförbundet går in med vissa anslag. Men dessa räcker inte.

Kalmar konstmuseum har fått mycket kritik för både byggnaden i Stadsparken och sina, i folkmun, alltför smala utställningar. Många besökare uteblev när byggnaden stod klar och de blev inte fler med tiden när det ena konstprojektet avlöste det andra.

Kalmarborna ville ha mer folkliga, publika utställningar, inte en massa nymodigheter "som ingen förstår". Att Svenska institutet, Statens kulturråd, EU och hela konstvärlden tycker om Kalmar konstmuseum verkar inte ha blidkat folk det minsta.

Pia Andersson Hobert

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons