Annons

Barometern-OT fortsätter satsa på fyrverkerier

Allt fler kommuner ställer in sina nyårsfyrverkerier, andra ändrar till miljövänlig lasershow. Men Barometern-OT fortsätter att satsa på traditionellt fyrverkeri på nyårsafton.
Kalmar • Publicerad 27 december 2017
Barometerns nyårsfyrverkeri 2016.
Barometerns nyårsfyrverkeri 2016.Foto: Paul Madej

Det har varit en het debatt i flera år kring fyrverkeriernas vara eller inte vara. Många djur som skräms och miljöförstöring har varit argument för att ställa in de offentliga fyrverkerierna.

Barometern-OT har stått för det stora fyrverkeriet i Kalmar och Oskarshamn ända sedan millennieskiftet – med undantag för 2004 då företaget istället skänkte pengar till tsunamikatastrofen.

Annons

– Vi utvärderar varje år hur vi ska göra och vi har kommit fram till att köra ett traditionellt fyrverkeri i år också. Det är en stor folkfest som uppskattas i Kalmar och Oskarshamn, dessutom finns det också undersökningar som pekar på att ett gemensamt stort fyrverkeri gör att många mindre uteblir, säger Barometern-OT chefredaktör Anders Enström.

OT:s nyårsfyrverkeri 2016.
OT:s nyårsfyrverkeri 2016.Foto: Mikael Algotsson

Kritiken har dock fått en del andra kommuner att tänka om. Växjö har försökt att förbjuda fyrverkerierna, men fått avslag ända upp på regeringsnivå. I Lidköping kommer fyrverkeriet att bytas ut mot en lasershow på nyårsdagen.

– Efter heta debatter de senaste åren kring fyrverkeriernas vara eller icke vara vill vi tillmötesgå och testa andra alternativ och sedan utvärdera, säger arrangören Anna Ohlin Ek till Lidköpingsnytt.

En lasershow i stället för fyrverkeri har ännu inte utretts av Barometern-OT.

– Men vi har noterat att några testar det och vi får se om det kan bli aktuellt i Kalmar senare. Det beror också på kostnaden och hur uppskattat det är, säger Anders Enström.

Så här såg det ut vid fyrverkerierna i Kalmar och Oskarshamn förra året

Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons