Annons

Kalmar förskonat från falska raketer

Vid nyår skickas falska nödraketer upp av partyprissar i landet. Men Kalmar har varit förskonat.
Kalmar • Publicerad 31 december 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Varje år runt jul och nyår skickas mängder av nödraketer upp i luften. I de flesta fall handlar det om falska nödraketer som skickats upp från land av festande privatpersoner.

När larmen går får frivilliga sjöräddare lämna nyårsfirandet för att rycka ut. Innan årets jul och nyårsfirandet hade 23 fall av falska nödraketer rapporterats i landet. Dessutom hade Sjöräddningscentralen tagit emot ytterligare 57 samtal om nödraketer eller annat ljussken, larm som direkt kunde avfärdas.

Annons

Kalmar brukar klara sig undan larm om nödraketer som senare visar sig vara falska.

– Vi har varit väldigt förskonade, vi har inte haft några sådana larm de senaste åren, säger Anton Kock, uppsyningsman vid Sjöräddningssällskapet i Kalmar.

Att rycka ut på larmen kostar både tid och resurser helt i onödan.

– Ibland vet man ganska mycket när man åker på ett larm. Men i de här fallen har man ingen koll på vad som har hänt. Det tar tid innan man kan ta reda på att det inte hänt något, säger Anton Kock.

Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Den som ertappas kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons