Annons

Kaj riskerar att rasa: ”Vi vill inte belasta den”

Kalmar kommun har stängt av Tullhamnen för att undersöka om kajen behöver förstärkas.
– Att kajen rasar, det gör ju allting. Oavsett om den är nybyggd eller inte.
KALMAR • Publicerad 30 juni 2020
Grävarbetet vid Tullhamnen är i startfasen på tisdagsförmiddagen. Projektledaren Peter Borgebäck berättar att kommunen har hittat ritningar där det står att kajen är: ”Troligen byggd 1875”.
Grävarbetet vid Tullhamnen är i startfasen på tisdagsförmiddagen. Projektledaren Peter Borgebäck berättar att kommunen har hittat ritningar där det står att kajen är: ”Troligen byggd 1875”.Foto: Alfred Larsson

Under en inspektion upptäckte Kalmar kommun att kajen vid Tullhamnen kan behöva stärkas upp. Detta efter att det visat sig att låsningarna på stenkistorna som håller uppe kajen har nötts upp. Nu har kommunen påbörjat ett grävarbete för att utreda om kajen behöver förstärkas. För att försäkra att stenkistorna inte går sönder har kajen stängts av för allmänheten.

– Vi vill inte belasta den. Eftersom vi inte vet hur den mår, vi vet inte hur det ser ut under den. Vi tar det säkra före det osäkra, säger Peter Borgebäck, projektledare på Kalmar kommun.

Arkivbild på Peter Borgebäck vid bygget av nya Tjärhovspromenaden.
Arkivbild på Peter Borgebäck vid bygget av nya Tjärhovspromenaden.Foto: Mats Holmertz
Annons

Kommunen bedömer att det finns risk att kajen rasar om den belastas med tyngden från en lastbil. Det har noterats att lastbilar brukar parkera på ytan och därför har den spärrats av.

– Att kajen rasar, det gör ju allting. Oavsett om den är nybyggd eller inte. Stenkistorna har 150 år på nacken. Dem har gjort sitt. Idag räknar man med att kajer håller 100 till 120 år. Så i vilken omfattning det är i vet vi egentligen inte. Därför bestämde vi för att hägna av den.

Dykare har skickats ner för att bland annat undersöka om träslaget är murket. Kommunen har även gjort ljudtekniska utredningar och skannat med radar för att ta reda på hur kajen ser ut underifrån. Efter semestern ska de dessutom ansöka om att reparera kajen.

Hur ofta kontrollerar ni kajer?

– Det gör man ju efter indikation på att någonting händer. Kajer har en livslängd på cirka 100 år. Ofta är det under ett annat projekt som man ser: ”Här börjar det hända något”.

Alfred LarssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons