Annons

Jultågen rullar på

Kalmar • Publicerad 4 december 2003

– Som vi bedömer situationen just nu kommer ytterst få resenärer som reser med fjärrtågen norrut i landet att påverkas av den pågående konflikten.

Det säger Sven-Ingvar Håkansson på SJ:s Presstjänst i en kommentar till hur pendlare och julresenärer påverkas.

Annons

De resenärer som ska söderut med fjärrtåg har goda möjligheter att komma fram, men värre blir det stundtals att resa regionalt med tåg i Skåne.

– Det är skånetrafiken som främst drabbas, som pågatågen, och vissa förbindelser med tåg över Öresundsbron mellan Malmö och Danmark.

I sydsverige påverkas tågtrafiken redan från torsdagskvällen, och som mest kan 100 tåg, vilket är vart sjätte, komma att ställas in på vardagarna. SJ kommer att prioritera att köra de tåg som har flest arbetspendlare.

Sedan en tid strejkar tågförare inom SLFF på röda dagar och söndagar för rätten att teckna ett eget kollektivavtal.

Bedömningen nu är i övrigt att majoriteten av de 1 450 tåg som SJ kör - den långväga fjärrtågstrafiken i Mälardalen, i Västsverige och norr om Stockholm - så blir störningarna få eller inga alls.

Skulle resenärer drabbas menar SJ att utsikterna att kunna boka om till ett annat tåg är goda. Årets julresande är utspritt över flera dagar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons