Annons

Jordbruksföretag behöver hjälp

Mindre regelkrångelsnabbare behandling av ansökningar, fortsatt satsning på bredband och krafttag för att hitta rätt arbetskraft. Centerpartiet vill satsa för att ge de gröna näringarna ska kunna växa och utvecklas.
Kalmar • Publicerad 9 september 2014
De tre C-politikerna Anders Andersson, Bodil Wahlgren och Ingemar Einarsson vill att Kalmar kommun genomför en rad förslag som ska underlätta vardagen för de gröna företagarna i kommunen.Foto: Mats Holmertz

De gröna näringarna är motorn i Kalmar och Kalmar läns näringsliv. Ett exempel i sin enkelhet, varje mjölkbonde genererar, i snitt, ytterligare fem jobb.

Nu vill Centerpartiet i Kalmar driva igenom en rad förslag, såväl på riksplanen som lokalt, för att underlätta för lantbruksföretagarna.

Annons

– Småföretagare på landsbygden har samma behov av minskade kontroller och enklare regelverk som småföretagare i tätorterna. Vi tror det ska vara möjligt att göra flera förenklingar ganska lätt, varför ska exempelvis länsstyrelse och kommun göra kontroller vid olika tillfällen och varför ska man betala mer än timkostnaden för kontroller, säger Bodil Wahlgren (C).

En annan fråga C i Kalmar vill driva är att sätta in resurser och satsningar för att hjälpa jordbrukspersonalen att hitta arbetskraft.

– Vi vill lokalt satsa på vårt naturbruksgymnasium, göra det mer intressant. Vi har många nya medborgare som har stor erfarenhet av jordbruksnäringen, genom att starta kurser för dem i språk och datorkunskap skulle vi kunna göra det möjligt för våra lantbruksföretag att anställa dem, säger Anders Andersson.

Mats Andersson

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons