Annons

Jonatan Bergöö: Jonatan Bergöö: ”Gömmer sig en eller kanske flera sköna dialekter ute i myllan?”

Nu ska du få lyssna till några av de härligaste dialekterna i länet. I dag kör vi igång vår nya tv-serie Dialektkampen – där du som tittare röstar fram länets skönaste dialekt.
Jonatan BergööSkicka e-post
Kalmar län • Publicerad 2 april 2022 • Uppdaterad 5 april 2022
Jonatan Bergöö
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jonatan Bergöö gav sig ut på länets vägar för att söka upp några av länets skönaste dialekter – och inte minst: människorna bakom rösterna.
Jonatan Bergöö gav sig ut på länets vägar för att söka upp några av länets skönaste dialekter – och inte minst: människorna bakom rösterna.Foto: Mats Holmertz

För några månader sedan efterlyste vi tips på sköna dialekter i Kalmar län från våra läsare. Och tipsen strömmade in från er. Både via mejl och sociala medier.

Jag tog fasta på detta och gav mig ut på jakt med min videokamera – med syftet att spela in härliga dialekter. Det blev många trevliga möten med människor runtom i vårt avlånga län.

Annons

Jag lärde mig massor. Kroppkaka uttalas både kroppkakö och kruppkake. Tiden heter tin – vare sig man befinner sig i Hultsfred, Oskarshamn eller på norra Öland. Kalmarbor och Nybrobor har fortfarande lika svårt att säga r – oavsett hur gammal man är. Oskarshamnarna prater åskeshamnska och inåt fastlandet vill man olika sauker, inte saker. I Hultsfred säger man pappir i stället för papper och i Vimmerby är dialekten inte wiktigt klok.

”Kalmarborna har fortfarande lika svårt att säga r – oavsett hur gammal man är.”
Jonatan Bergöö, tv-reporter på Barometern-OT

Nu lanserar vi Dialektkampen på Barometern-OT:s sajt och app. Varje dag under några veckor kommer vi att lägga ut ett nytt avsnitt av serien. När samtliga avsnitt har kommit ut kan du själv sätta poäng på de olika dialekterna. Syftet är enkelt – jag vill att du som tittare röstar fram länets skönaste dialekt.

Jag har gjort tv-serien utifrån era tips och därför är det fullt möjligt att det gömmer sig en eller kanske flera sköna dialekter ute i myllan. Känner du någon med en skön, gärna säregen dialekt från Kalmar län? Jag tar helst emot tips på kvinnor. Hör av dig till mig på tips@barometern.se. Än är det inte för sent att få höra din favorit här.

ÅTERBLICKEN: Så här såg det ut 2015 när vi gjorde dialektresan:

Annons
Annons
Annons
Annons