Annons

Johan Persson: ”Valet står mellan mig och Thoralf”

Tidigare har kampen om makten i Kalmar alltid stått mellan S och M. Johan Persson har nu utsett sverigedemokraten Thoralf Alfsson till ny huvudmotståndare.
– Det måste Kalmarborna upplysas om före valet.
Kalmar • Publicerad 27 juni 2018 • Uppdaterad 8 augusti 2018
Thoralf Alfsson (SD) och Johan Persson (S).
Thoralf Alfsson (SD) och Johan Persson (S).Foto: Mats Holmertz

Kommunalrådet och Kalmars starke man Johan Persson (S) höjer tonen ordentligt när han målar upp den stora politiska skiljelinjen i Kalmar: Ett personalval mellan honom och sverigedemokraten Thoralf Alfsson.

Förtroendefrågan står i centrum när Barometern träffar Johan Persson på tjänsterummet på stadshuset några dagar före midsommar. Ungefär samtidigt lanseras han själv på förstasidan på socialdemokraternas valbroschyr, som går ut till hushållen i Kalmar kommun.

Annons

Då har det också gått någon vecka sedan Statistiska Centralbyrån, SCB, levererade sin stora väljarundersökning, som visade mycket dåliga siffror för Socialdemokraterna, medan Sverigedemokraterna ökade starkt. Enligt SCB var SD starkast i hela landet i just den här regionen, Småland och öarna, med 22,7 procent. S fick 28,1 procent.

”Det är en helt annan samtalston, ett helt annat Kalmar det handlar om. Och nöter man det vecka efter vecka, rasism och hets mot människor med annan bakgrund, så sätter det sig.” Johan Persson (S) är hård i sitt omdöme om Thoralf Alfssons blogg när Barometern möter honom på tjänsterummet.
”Det är en helt annan samtalston, ett helt annat Kalmar det handlar om. Och nöter man det vecka efter vecka, rasism och hets mot människor med annan bakgrund, så sätter det sig.” Johan Persson (S) är hård i sitt omdöme om Thoralf Alfssons blogg när Barometern möter honom på tjänsterummet.Foto: Mats Holmertz

– Håller den nuvarande opinionen på riksnivå i sig blir det så. Då kommer det att stå mellan mig och Thoralf, eftersom han troligen kommer att leda det största oppositionspartiet, säger Johan Persson och påminner om de bilder som lokaltidningarna brukar ta med honom och utmanaren inför valet.

– Tidigare har det alltid varit Moderaterna, nu ser det ut att bli en växling med ett helt nytt politiskt läge. Det tycker jag att Kalmarborna måste bli upplysta om före valet.

Har ni gjort egna mätningar som tyder på det här i Kalmar?

– Vi gör mätningar, och rikstrenden finns där, men jag är förhindrad att prata om det.

För närvarande är Moderaterna fullmäktiges största oppositionsparti med nio mandat, med SD som tvåa med sex mandat.

Annons

– Jag tror i och för sig att mycket kommer att hända fram till valet, men står sig opinionen blir det annorlunda, då blir SD största oppositionsparti här i Kalmar, säger Johan Persson.

”Det kommer att stå mellan mig och Thoralf Alfsson, det tycker jag att Kalmarborna ska veta, innan valet. Så de vet vad de kan vakna upp till, dagen efter valet.” Socialdemokraten Johan Persson pekar ut en ny huvudmotståndare i valet i september.
”Det kommer att stå mellan mig och Thoralf Alfsson, det tycker jag att Kalmarborna ska veta, innan valet. Så de vet vad de kan vakna upp till, dagen efter valet.” Socialdemokraten Johan Persson pekar ut en ny huvudmotståndare i valet i september.Foto: Mats Holmertz

Menar du att de andra oppositionspartierna kommer att ställa upp bakom SD?

– Nej, oppositionen är splittrad, det måste man ärligen säga, men runt om i kommun-Sverige har man tagit makten med hjälp av SD. Här i Kalmar är Liberalerna och Miljöpartiet glasklara om att inte samarbeta med SD, precis som vi, men M och KD mumlar.

Enligt Johan Persson handlar det nya politiska läget mycket om personen Thoralf Alfsson. Han pekar på att Alfsson inte längre sitter kvar i riksdagen, och menar att det beror på den blogg som Alfsson sedan länge driver.

Läser du den?

– Då och då, men den innehåller ju till väldigt stor del hets mot Kalmarbor som har ett annat ursprung än honom. Han är också känd för att fotografera människor som går i Pride-tåget, han är klimatförnekare. Han är något helt nytt.

Är det det som du vill tala om för Kalmarborna?

– Ja, så man inte vaknar upp dagen efter valet med Thoralf Alfsson efter att ha proteströstat lite för att röra om i grytan.

Vad proteströstar man i så fall emot?

Annons

– Följer man sociala medier, som jag gör, ser man att SD har varit oerhört skickliga på att bygga upp en nätmobb som bara skriver om hur illa allt är.

– Man bygger upp en stämning om att allt går åt helvete.

– Om jag gör ett inlägg om att Sverige inte hade funkat utan de utlandsfödda, att vi utan dem hade haft en extrem arbetskraftsbrist, då betraktas man som en fullständig idiot. Trots att man beskriver fakta från SCB. Skriver man att Kalmar är en av landets tryggaste residensstäder är man en jubelidiot.

– Jag vet politiker här i Kalmar som avstår från att göra inlägg om SD på grund av detta. Det är en otäck utveckling, tycker jag.

Handlar det också om att rösta mot ett etablissemang, som även du är en del av?

– Ja, det är klart att det är så. Det måste man förhålla sig till, och vara ödmjuk inför.

Var går skiljelinjen i den lokala sakpolitiken mellan S och SD, enligt dig?

– De föreslår skattesänkningar samtidigt som statsbidragen ska minska. Hur det ska få omsorgen att gå ihop, det förstår jag inte. Sedan har de varit emot ett antal bostadsprojekt, till exempel de 200 ungdomsbostäderna vid Kungsgårdsvägen. Och de var emot Linnéuniversitetes etablering i hamnen, precis som solcellsparken ute vid flyget.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) slår igen dörren för allt samarbete med sverigedemokraten Thoralf Alfsson och utser honom i stället till huvudmotståndare. ”Väljarna ska veta vad som står på spel, det finns ingen ångervecka i valet”, säger Persson.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) slår igen dörren för allt samarbete med sverigedemokraten Thoralf Alfsson och utser honom i stället till huvudmotståndare. ”Väljarna ska veta vad som står på spel, det finns ingen ångervecka i valet”, säger Persson.Foto: Mats Holmertz

– Men den stora skiljelinjen är synen på att dela in människor i vi och dom. När jag är ute och knackar dörr möter jag många människor som tycker att den här retoriken är läskig.

Vilka är Thoralf Alfssons bästa egenskaper som politiker?

Annons

– Ja du, säger Johan Persson och funderar en lång stund.

– Han är duktig på att formulera sig, framför allt skriftligt, även om jag inte håller med om vad han skriver. I fullmäktige är han ganska städad, och dominerar inte alls debatten.

Johan Persson kritiserar främst Thoralf Alfssons blogg och alla kommentarer som släpps igenom. Själv har han haft en blogg sedan 2008, men menar att han aldrig tidigare varit med om ett sådant tonläge på nätet som nu.

– Jag tar väck kommentarer som är rasistiska eller förolämpande, men Alfsson lever på dem. Han uppmanar människor att skriva, ju hetsigare, desto bättre. Någon skrev till exempel att jag skulle utvisas ur landet.

– Det är en helt annan samtalston, ett helt annat Kalmar det handlar om. Och nöter man det vecka efter vecka, rasism och hets mot människor med annan bakgrund, så sätter det sig. Och just hetsen mot andra människor är ju själva kärnan i det partiet.

– Skulle man ta bort hetsen återstår en diskussion om varför de vill införa pensionärsskatt, varför de ska fördubbla restaurangmomsen och sänka skatterna för dem som tjänar mest. Då vore det enkelt, men den debatten förs aldrig i SD-medier.

Tycker du att Alfssons blogg är rasistisk?

– Ja, absolut, säger Johan Persson.

Han är ändå hoppfull om att Socialdemokraterna ska ta hem valet. Han litar på sin magkänsla, som är mycket bättre nu än för en månad sedan, då var han mer pessimistisk.

Han tror också att han och Socialdemokraterna ska få fortsatt majoritet i Kalmar tillsammans med Centern och Vänsterpartiet, men säger sig samtidigt ha stor respekt för valet.

– Men väljarna ska veta vad som står på spel, det finns ingen ångervecka.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons