Annons
Barometern.se/Kalmar

Johan Persson (S): "Billigast för skattebetalarna att köpa arenan”

Kommunens köp av Guldfågeln Arena kommer inte på något sätt att inkräkta på den kommunala kärnverksamheten. Det lovade samstämmigt den politiska majoriteten vid torsdagens välbesökta presskonferens i stadshuset.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2017 • Uppdaterad 18 augusti 2017

– Det här är det billigaste alternativet för Kalmar kommuns skattebetalare, sade kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S), när han tillsammans med majoritetsbröderna Ingemar Einarsson (C) och Bertil Dahl (V) och Kalmar FF:s ordförande Mattias Rosenlund presenterade förslaget.

[nrfr35sz]

Annons

Persson redogjorde för turerna som har lett fram till förslaget som innebär att kommunen köper Guldfågeln Arena för 244,5 miljoner kronor samtidigt som Kalmar FF fortsätter att ansvara för driftskostnader och inre underhåll.

Det började i december 2016 när långivaren Swedbank inte ville förlänga Kalmar FF:s kredit.

– Kommunen gick in i samtalen, och vi hade gärna sett en trepartslösning där Swedbank varit en del, men det var tyvärr inte möjligt, sade Johan Persson.

Tillsammans med Kalmar FF har kommunen under våren därför övervägt fyra alternativ för framtiden:

1) Att Kalmar FF:s fastighetsbolag går i konkurs.

2) Att fastighetsbolaget ställer in betalningarna.

3) Att kommunens föreningsbidrag till Kalmar FF tredubblas.

4) Att kommunen övertar ägandet av arenan.

– I de två första alternativen hade borgen på 120 miljoner kronor lösts ut, vilket hade varit dåligt för kommunen, sade Johan Persson.

– Nu övertar vi ägandet, vilket innebär att borgen upphör, men också att föreningsbidraget på 6,7 miljoner till Kalmar FF inte längre betalas ut.

Annons

– Det innebär att kommunens kostnader för arenan blir lika stora som i dag. Men i stället får vi en långsiktig rådighet för arenan, sade Johan Persson.

Kalmar FF:s lån för arenan uppgår i dag till 207 miljoner kronor med en ränta runt 4 procent. De lånen ska nu kommunen säga upp och omförhandla hos Kommuninvest, troligen till en mycket lägre räntekostnad. Samtidigt kostar det 30 miljoner kronor att säga upp de nuvarande låneavtalen.

Många kommuninvånare oroas över att den här affären inkräktar på vård, skola och omsorg. Kan ni lova att det inte blir så?

– Ja, svarade Johan Persson, kort och bestämt.

Majoritetsbröderna Ingemar Einarsson (C) och Bertil Dahl (V) var nästan lika säkra.

– Det är en myt att det här kan gå ut över kärnverksamheten, så är det inte alls, vi klarar gott och väl det här, sa Bertil Dahl.

– Kalmar FF kan fokusera på fotboll medan kommunen ansvarar för fastigheten.

– Ja, kommunen har ägt Fredriksskans i 50, 60 år utan invändningar. Det här är ett klokt förslag, sa Ingemar Einarsson.

Johan Persson redogjorde också för oppositionens inställning.

– Förslaget har rönt positivt intresse från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, medan Miljöpartiet och Liberalerna inte vill medverka. Moderaterna föreslår i stället en höjning av föreningsbidraget till 18 miljoner kronor per år, sade han.

Annons

Under sommaren ska Kalmar FF:s hyra och annat förhandlas, och det slutgiltiga politiska beslutet är tänkt att tas i september.

Birgitta Hultman
Annons
Annons
Annons
Annons