Annons

”Jag förstår inte varför KLT envisas med att kalla 411 för en ny linje”

Sitter och läser ett svar från KLT:s trafikdirektör Mattias Ask angående linje 411 i stadstrafiken i Kalmar.
Insändare • Publicerad 28 mars 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Sitter och läser ett svar från KLT:s trafikdirektör Mattias Ask angående linje 411 i stadstrafiken i Kalmar.”
”Sitter och läser ett svar från KLT:s trafikdirektör Mattias Ask angående linje 411 i stadstrafiken i Kalmar.”Foto: Mats Holmertz

Jag förstår inte varför KLT envisas med att kalla 411 för en ny linje som ersätter linje 421. Jag flyttade tillbaka till Kalmar 2015 och då fanns linje 411, trafikerade Berga - Kalmar C en gång i halvtimmen måndag-fredag. Lördag, söndag en gång i timmen. Detta har fungerat alldeles utmärkt under dessa 8 år. Linjesträckningen har förändrats en gång under dessa år, dock inte till det sämre. Vi som bor längs denna linje har kunnat ta bussen för vidare transport med tåg eller landsvägsbuss från Kalmar C, eller för andra besök i staden. Bussarna har alltid varit punktliga. Vi har kunnat åka buss ”hem” igen från Kalmar C på kvällen fram till kl 21.05.

Nu med den ”nya” linje 411 går bussen en gång i timmen. Den ”nya” linjen gör att bussen nästan alltid är försenad mellan 10 och 15 minuter, detta beroende på, enligt chaufförer som jag pratat med, en helt galen omläggning av rundan där bussen ska in på Giraffens trånga och många gånger hårt trafikerade parkeringsplats samt en tightare tidtabell. Tidigare stannade 411:an på baksidan av kvarteret Giraffen, väldigt smidigt både för resande och chaufförer. Har man en tid att passa kan man inte lita på att bussen kommer i tid utan för säkerhets skull tvingas man ta en tidigare buss, alltså en hel timme tidigare!!

Annons

Dessutom går sista bussen från Kalmar C 18.35 istället för 21.05.

Jag är medveten om att jag kan åka buss 401 och stiga av på Norra vägen, eller 405 och stiga av vid Täljstenen eller 404 Berga Centrum och promenera hem om jag varit ute och slarvat kvällstid, men jag och många med mig tycker att det känns olustigt att promenera ensam i mörkret i dessa tider. Snälla KLT gör om och gör rätt denna gång. Jag skrev till KLT och framförde mina åsikter den 12 mars och fick svar från trafikplanerare där han med en dåres envishet framhärdar att man har utökat antalet avgångar! Jag replikerade det svaret och frågade hur man kan säga att man utökat antalet avgångar när man dragit in varannan avgång. Detta har jag dock inte fått svar på.

En pensionär bland flera som slutat åka buss och istället tar bilen

Annons
Annons
Annons
Annons