Annons

"Jag behöver inte stå där i alla år"

Statyn över Kristdalas store son Bosse Johansson restes 2001 under pompa och ståt. Nu tolv år senare ligger resterna av den bortglömd bakom ett redskapsskjul på Ekskogsvallen.
– Det är inga problem för mig, säger Bosse Johansson.
Kalmar • Publicerad 9 augusti 2013

70-årige Bosse Johansson har satt Kristdala på världskartan då han under sina år inom toppfotbollen hunnit med att föra Danmark till kvartsfinal i VM 1998, Öster till två SM-guld och även spelat själv i Kalmar FF. Bland annat har han tränat storstjärnor som Peter Schmeichel, Tomas Ravelli och bröderna Michael och Brian Laudrup.

2001 restes en staty till hans ära vid Ekskogsvallen, där IF Ariel spelar sina hemmamatcher, i Kristdala men sedan tre år tillbaka ligger den nu på marken murken och i flera delar. Huvudpersonen själv tar dock det hela med ro.

Annons

– Det är hedrande att få sin egen staty men jag behöver inte stå där i alla år så det är inga problem för mig. Kostar det massor av pengar behöver de inte göra något åt den, säger Johansson.

Men flera Kristdalabor delar inte fotbollsikonens åsikt. Kassören i Ariels styrelse Magnus Larsson vill att statyn ska resas igen.

– Det är tråkigt att det har blivit så här då Bosse Johansson har betytt jättemycket för Kristdala och Ariel. Enligt mig är han den största fotbollsprofilen som har spelat i Ariel och statyn ska absolut resas upp igen, säger han.

Styrelsen har dessvärre inte bestämt sig än för hur den nya statyn ska se ut.

– Anledningen till att statyn ramlade omkull var att myror förstörde träbenen på statyn. Vi funderar därför på om vi ska göra en likadan eller en mindre staty, säger Magnus Larsson.

– Orsaken till att vi inte har gjort något åt statyn tidigare är brist på tid då vi är en liten förening och att vi som sagt inte har bestämt oss för hur den nya statyn ska se ut, fortsätter han.

Bosse Johansson avslutade sin tränarkarriär 2005 och bor nu i Lindsdal. Fotbollen har han inte riktigt släppt än då han ingår i Kalmar FF:s styrelse och är involverad i klubbens fotbollsakademi.

Brukar du besöka dina gamla hemtrakter nu för tiden?

– Jag är dålig på det men jag ska försöka att hinna med det lite oftare. Det är i alla fall kul att det har gått bra för Ariel i år, säger han.

Som spelare:

IF Ariel, Kalmar FF, Lindsdals IF.

Som tränare:

Kalmar FF, Lindsdals IF, Östers IF, FK Jerv (Norge), Panionios FC (Grekland), Islands landslag, Silkeborg IF (Danmark), HJK Helsingfors (Finland), Danmarks landslag, IFK Göteborg, Molde FK (Norge).

Daniel Olsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons