Annons
Kalmar • Publicerad 15 december 2003

- Det är inte konstigt att så många lantbrukare är hörselskadade, den äldre generationen använde väl aldrig några hörselskydd. Och det händer många olyckor i jobbet.

Ingvar Jakobsson är lantbrukare i Vassmolösa. Han är

Annons

väl medveten om riskerna i jobbet.

- De gamla traktorerna var hemska ur bullersynpunkt, säger han. Man att de kunde skada hörseln var inget man talade om förr. Min far till exempel använde aldrig några hörselskydd.

Dagens traktorer är ljudisolerade och ska klara upp till 70 decibell.

- Man stänger ju in sig i dem så de utgör inte den risken

för hörseln, säger Ingvar Jakobsson. Men det finns så mycket annat på en gård som väsnas.

Grisar och gräsklippare

Han nämner både röjsåg, motorsåg och kross som man även pekar på i rapporten från JTI.

- Men det finns även andra moment på ett lantbruk där decibeltalen kan bli mycket höga. Har man som jag grisstall så vet alla hur det låter när man ska utfordra dem, det är ett förskräckligt liv med mycket höga och gälla skrik.

Ett annat bullermoment som nästan alla människor med trädgård utsätts för är decibeltalet från gräsklipparen.

- Alldeles för få tänker på att en gräsklippare kan ge hörselskador men så är det, säger Ingvar Jakobsson. Jag använder alltid hörselskydd när jag klipper gräset.

Annons

När det gäller olycksstatistiken så försöker man minimera riskerna så gott det går.

- LRF har till och med studiecirklar i ämnet Säker gård för att göra lantbrukarna medvetna om skaderiskerna. Det handlar om elsäkerhet, hur man kan minska riskerna med jordbruksmaskiner, redskap och mycket annat.

Han berättar om en granne och kollega som för några dagar sedan blev allvarligt sparkad i huvudet av en ungtjur.

Sköts i skogen

- Han skulle ta in tjurarna vilket är praxis i början av december. En av dem började strula och vägrade följa med flocken. Han var tvungen att binda den medan man fick in de övriga. När min granne sen skulle fösa in den siste slet han sig och sprang på min granne som fick ena ögat förstört och nu ligger på sjukhuset.

Tjuren sprang till skogs där han senare sköts.

Ingvar Jakobsson förklarar att det finns många moment på en gård som kan vara direkt livsfarliga.

- Mycket kan man kanske förutse men så finns det sånt som uppstår i situationen som man inte kan göra något åt. Jag har kollegor som omkommit i olyckor med jordbruksmaskiner, vilket tyvärr inte är helt ovanligt.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons