Annons

”Ingen ska behöva bli slagen”

Vårdtagare blir slagna och kallade tillmälen, personal fotograferar vårdtagare med sina mobiler och skrattar åt det i fikarummet.
Kalmar • Publicerad 12 juni 2013

Kritiken från två vikarier mot Smedängens äldreboende i Smedby är omfattande.

I texten kallar vi de två vikarierna Anna och Karin, men de heter i själva verket något annat.

Annons

– Som vikarie har man färska ögon. Det känns som att många i personalen på Smedängen inte längre ser på vård­tagarna som människor, utan bara som jobb.

Hon har arbetat på Smedängen några månader, hennes kollega Anna har arbetat där betydligt längre. De övergrepp och brister som de båda berättar om har skett under det senaste året.

– Vi vill få till en förändring för vårdtagarna och de anhöriga måste få veta att Smedängen inte är något tryggt boende.

Hon berättar om en vårdtagare som sträckte sig efter en apelsin som en i personalen åt. Den anställda skrek och slog mannen med fyra hårda slag.

– Jag har sett flera olika anställda slå den här vårdtagaren. Det är ingen som tycker att det är konstigt eller rapporterar att det sker.

Tillmälen är mycket vanliga.

– Personalen kallar vårdtagare för ”jävla gubbjävel”, ”din jävla kärring” och säger att de ”önskar att vård­tagarna ska dö”.

Alla avvikelser och tillbud ska rapporteras, men både Karin och Anna upplystes som nyanställda av ordinarie personal att ”sådant bryr vi oss inte om” och ”vi har inte tid att skriva rapporter”.

Anna och Karin har också många gånger varit med om att personalen fotograferat vårdtagarna med sina mobiler och sedan visat bilderna i personalrummet, skämtat om och kommenterar hur dumma vårdtagarna ser ut.

Läs en utförligare artikel i dagens papperstidning.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons