Annons

Ingen oro för takras på Kalmars ridklubbar

Den senaste veckan har flera tak till bland annat sporthallar och ridhus rasat in på grund av den tunga snön. Men det oroar inte ridklubbar i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 22 februari 2010
Taket på Kalmarbygdens Fältrittklubb är av betong och ska hålla trots de ihållande snöfallen som avlöst varandra den senaste tiden. På hästen rider Thea Sjöström. Ledare är Agnes Ahlgren.
Taket på Kalmarbygdens Fältrittklubb är av betong och ska hålla trots de ihållande snöfallen som avlöst varandra den senaste tiden. På hästen rider Thea Sjöström. Ledare är Agnes Ahlgren.Foto: Johanna Eriksson

Till följd av rasen som skett stängde flera kommuner idrotts- och evenemangsarenor under lördagen. Enligt Nikolaj Tolstoy, enhetschef på Boverket är det framförallt lokaler med tak som har stora spännvidder som hallar, varuhus och jordbruksbyggnader, som ligger i riskzonen.

Oron över takras på ridklubbar i Kalmar är inte särskilt stor.

Annons

– Jag känner mig rätt så lugn. Men helt säker kan man aldrig vara, säger Görel Gunnarsson hästägare på Kalmarbygdens Fältrittklubb.

Fredrik Svensson är förälder till Alvin Svensson som rider.

– Nej jag är inte orolig. Men hade det kommit 20 centimeter snö till hade jag varit det, säger han.

Inte heller på Kalmar Hästsportklubb i Smedby som så sent som i somras flyttade in i sin nya anläggning är man speciellt ängslig.

– Jag har inte oroat mig än. Taket är lågt och sluttande så snön kasar av. Hade vi varit kvar på det gamla stället i Smedby hade jag inte ens vågat ha lektioner. Då hade vi bara vanligt ridtält. Nu är det riktigt konstruerat, så vi känner oss trygga här, säger Elisabeth Flygt.

På Boverket följer man nu undersökningar vad det kan vara som har orsakat takrasen.

Nikolaj Tolstoy säger att det sannolika är att det bildats snöfickor då snön har blåst runt som kan vara en anledning till takrasen. Boverkets regler som talar om hur man ska dimensionera taken ska hålla för en snömängd som bara kommer var femtionde år.

– Den snömängden har vi inte kommit upp i någonstans i år.

När Lunds tekniska högskola med flera 2007 gjort undersökningar av tak som rasat in hade hälften av taken rasat på grund av dimensioneringsfel.

– Om det nu skulle visa sig att det är samma fel i de här fallen är det viktigt att få ut informationen om de tekniska bristerna så att de som har ansvar får förståelse för detta, säger Nikolaj Tolstoy.

Monika Vass
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons