Annons

Ingen hotbild för Kalmar

IS-flaggan togs i beslag och polisen upprättade en anmälan om förargelseväckande beteende när de plockade ner den från järnvägsbron i Smedby på lördagen.
Kalmar • Publicerad 1 september 2014
Flaggan hade under morgonen tagits ner, alternativt blåst ned.
Flaggan hade under morgonen tagits ner, alternativt blåst ned.Foto: Johanna Eriksson

Vem som har hängt upp den är dock ännu oklart. På Säpo arbetar man inte lokalt och man uttalar sig inte heller i enskilda fall, enligt Fredrik Milder, som är pressekreterare.

– Vi ser våldsbejakande islamism ur ett nationellt perspektiv, inte lokalt, säger han.

Annons

Han menar dock att det är vanligast att sådana här händelser sker i större städer, men att det även händer på mindre orter. Huruvida hotet skulle vara större i Kalmar än i andra delar av landet just nu vill inte Fredrik Milder gå in på.

– Men om man misstänker att det finns någon som uppmanar andra att begå våldshandlingar eller terrorhandlingar så vill vi att de kontaktar säkerhetspolisen, säger Fredrik Milder.

– Alla tips och information som vi får in tar vi på stort allvar.

Risken för hotet med flaggan bedöms lokalt. Enligt vakthavande befäl på polisen i Kalmar gör man inga särskilda insatser i ärendet och enligt honom finns det heller ingen hotbild som är specifik för Kalmar. Nationellt kvarstår hotbilden som förhöjd som den har varit sedan oktober 2010.

– Vi kan inte spekulera i hur den bedömningen blir i framtiden, säger Fredrik Milder.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons