Annons

Inbrottstjuv satte eld på sig själv

En 26-årig Kalmarbo tände eld på sig själv mitt i villaområdet Berga på lördagen. Mannen vårdas för svåra brännskador på brännskadeavdelningen vid universitetssjukhuset i Linköping
Kalmar • Publicerad 15 december 2003
Här i garaget i Kalmar tände 26-åringen eld på sig själv. Strax innan polisen bröt upp dörren till garaget hade han vandaliserat den bil som sedan kördes ut på gatan.
FOTO: ANDERS JOHANSSON
Här i garaget i Kalmar tände 26-åringen eld på sig själv. Strax innan polisen bröt upp dörren till garaget hade han vandaliserat den bil som sedan kördes ut på gatan. FOTO: ANDERS JOHANSSONFoto: 

Det var vid femtiden på lördagsmorgonen som boende i Berga väcktes av att en någon försökte bryta sig in i deras garage. Två av grannarna gav sig ut på jakt efter inbrottstjuven och hittade honom ett par timmar senare i full färd att vandalisera ett garage i området. Husägaren, en äldre kvinna, stod skärrad på gatan och tittade på. Hon kunde inget göra.

- De kunde inte stoppa honom och vågade inte gå fram. Det var ett jäkla liv i garaget, han slog och förstörde. Vi trodde att han måste vara knarkpåverkad, säger Nadja Gummesson som bor alldeles intill garaget och som blev vittne till hela händelseförloppet.

Annons

De två grannarna som varit på jakt efter inbrottstjuven tog hand om den gamla damen och ringde polisen. Efter ett tag kom tre-fyra polisbilar till platsen. Poliserna bröt upp garageporten och möttes direkt av en stark och frän bensindoft. I ett hörn i garaget fanns mannen indränkt i bensin.

- Vi stod nere på gatan och hörde hur de skrek. Polisen skrek åt honom att gå ut och mannen skrek något tillbaka, säger Nadja Gummesson.

Vågade inte gå in

Enligt polisens informationschef Ulf Karlsson vågade polismännen inte gå in i garaget.

- Det var bensin på golvet och överallt. Hade han tänt på när polismännen var där inne så skulle de ha fattat eld också, säger han.

Mannen gav ett deprimerat intryck. Enligt polisen ska han ha sagt något om att han hade förstört sitt liv och att "jag tänker tända eld på mig själv". Under tiden som polismännen försökte tala mannen till rätta hällde han ännu en gång bensin över sig själv. Så tog han fram en tändare och tände på.

- Han flammade upp som en fackla. Sen hörde vi hur någon skrek "är det någon som har några filtar". Min man sprang och hämtade en filt och tillsammans med en polis och en annan granne försökte de släcka elden. Jag skakar fortfarande när jag tänker på det, säger Nadja Gummesson.

Reste sig upp tre gånger

I garaget fanns en brandsläckare som poliserna redan tidigare hållit i beredskap. Men när branden väl var ett faktum fungerade inte släckaren. Det gick sedan en tid innan filtarna kom fram, men arbetet med att släcka elden försvårades av att mannen vägrade att lägga sig på marken. Nadja Gummesson tror att han reste sig upp tre gånger och varje gång flammade elden upp på nytt. Till slut fick man honom att ligga kvar och elden kunde släckas.

På tomten stod en tunna med regnvatten som man sedan använde för att kyla ned den brännskadade mannen med innan räddningstjänsten anlände tio-femton minuter senare. Efter de första akuta räddningsinsatserna fördes han till brännskadekliniken på universitetssjukhuset i Linköping med mycket allvarliga skador, där han sedan opererades.

Polisen visste först inte vem mannen var, men kunde senare identifiera honom via några mycket speciella kroppstatueringar. Mannen är 26 år och från Kalmar. Han har sedan länge haft problem med missbruk och psykisk sjukdom. Sent på söndagen vårdades 26-åringen fortfarande på brännskadekliniken i Linköping. Hans tillstånd har förbättrats något och fler operationer planeras under den kommande veckan.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons