Annons

Hyrläkare dyrare i år

Kostnaderna för hyrläkare skjuter i höjden, trots landstingets arbete för att minska dem. Under första halvåret i år kostade de inhyrda läkarna i Kalmar län sju miljoner.
Kalmar • Publicerad 28 september 2006

Det innebär en kostnadsökning med 58 procent jämfört med i fjol, vilket är en bra bit över riksgenomsnittet på 28 procent, uppger Dagens Medicin. Prognosen för resten av året pekar på att kostnaderna kan öka ännu mer.

De senaste åren har landstinget jobbat för att försöka få ner hyrkostnaderna för läkare. Men försöken har än så länge inte gett önskat resultat. Den främsta orsaken till det är den läkarbrist som råder i hela landet, förklarar Malin Petersson (m), landstingsråd.

Annons

Svårt hitta hyrläkare - Det är till och med svårt att få tag på hyrläkare ibland. I Nybro gick det så långt i våras att man var tvungen att skicka patienter till Kalmar. Så får det självklart inte gå till.

Men Malin Petersson ser redan nu en ljusning, trots den dystra statistiken. Hon tar upp Hultsfred som ett gott exempel. Där har det varit problem med läkarbrist under 25 år, men nu har trenden vänt. En läkare har fått fast jobb och två polska läkare gör praktik.

Utländsk arbetskraft Att ta in arbetskraft från utlandet på det sättet blir allt vanligare.

- Vi måste titta på alla möjligheter att få in folk. Vi har haft representanter från Borgholm, Högsby och Nybro som varit ute på så kallade emigrantresor, där de bland annat försökt locka hit holländare, säger Malin Petersson.

Ett annat sätt att tackla läkarbristen är att ge cheferna på vårdcentralerna friare händer att lönesätta den fasta personalen högre. Personalen får även de mer frihet genom att de får lägga sina scheman själva.

- Det började vi med i våras, och det borde kunna ge resultat snart.

Utöver dessa satsningar har landstinget avsatt tio miljoner till primärvården i budgeten för 2007. Malin Pettersson tror att det kan ge landstinget ett gott rykte, som kan locka till sig fler läkare.

HANNA BÄCKMAN

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons