Annons

”Hyckleri av Sverigedemokraterna”

Replik i debatt om kommunpolitiken i Oskarshamn. Tidigare inlägg 15 april.
På Barometern/OT:s debattsida går Sverigedemokraterna genom Mattias Bäckström Johansson och Leif Axelsson till storms mot två av de kommunalförbund som Oskarshamns kommun är medlemmar i, nämligen Kretslopps Sydost och Räddningstjänsten sydost.
Debatt • Publicerad 19 april 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det kan vara nödvändigt med ett kommunalförbund för att kommuner ska klara att upprätthålla en viss nivå på verksamheten.”
”Det kan vara nödvändigt med ett kommunalförbund för att kommuner ska klara att upprätthålla en viss nivå på verksamheten.”Foto: Roger Carlsson

Hyckleri av SD!

På Barometern/OT:s debattsida går Sverigedemokraterna genom Mattias Bäckström Johansson och Leif Axelsson till storms mot två av de kommunalförbund som Oskarshamns kommun är medlemmar i, nämligen Kretslopps Sydost och Räddningstjänsten sydost.

Annons

I sak kan jag hålla med dem i mycket när det gäller kritiken och riskerna med kommunalförbund men med tanke på hur SD har röstat när frågorna varit uppe för beslut i fullmäktige så blir det hyckleri av sällan skådat mått.

Ibland kan kommunalförbund vara bra lösningar, det finns ett antal exempel på det. Men riskerna är också att det blir dyra kolosser där besluten fattas allt för långt ifrån de människor som berörs. Vanligt är också att möjligheten till insyn och påverkan för invånarna kraftigt begränsas.

Det blir också ett bekymmer när flera kommuner av olika storlek ska samsas om beslutsfattandet. Ofta sker fördelningen i beslutande organ utifrån invånarantal, något som kan kännas helt rimligt men som kan få stora konsekvenser för de mindre kommunerna. Dessa kommuner går då från att ha haft full kontroll över verksamhet som är viktig för sina medborgare till att i praktiken ha ett väldigt litet inflytande.

Centerpartiet i Oskarshamn kommer alltid att förespråka samarbeten och samverkan som en första utväg. Det kan vara nödvändigt med ett kommunalförbund för att kommuner ska klara att upprätthålla en viss nivå på verksamheten. Men då ska alla andra vägar och möjligheter vara uttömda och prövade, ett kommunalförbund ska vara den sista utvägen.

Hur har det så sett ut när besluten i fullmäktige tagits om medlemskap i Kretslopp Sydost (tidigare KSRR) och Räddningstjänst sydost? När beslut togs om medlemskap i Kretslopp Sydost så varnade vi för att detta skulle kunna slå hårt mot servicen på landsbygden i kommunen, vilket också har blivit verklighet. Hur röstade SD? Naturligtvis röstade de ja till ett medlemskap.

När det sedan var dags att rösta om medlemskap i Räddningstjänst sydost så varnade vi för att det skulle bli en rejäl maktförskjutning till Kalmar. Att vi som kommun inte längre skulle ha kontroll över en fråga som är väldigt viktig för våra invånares trygghet. Därför yrkade vi också avslag på förslaget om medlemskap. Vad gjorde då SD? Ja inte röstade de för avslag i alla fall.

SD må vara kritiska till kommunalförbund, en kritik som jag är överens med dem om. Men med debattartiklar som den ovan nämnda så blir det ett hyckleri av sällan skådat slag.

Centerpartiet i Oskarshamns kommun

Magnus Larsson (C), gruppledare, Oskarshamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons