Annons

Hus på Varvsholmen förstör havsutsikten

Det är upprörda känslor över etapp fem på Varvsholmen. Flera hyresgäster blir av med havsutsikt när ett 120 meter långt hus börjar byggas.
Kalmar • Publicerad 9 augusti 2005
Det nya huset kommer nästan att vara lika högt som softcenterbyggnaden.
FOTO: ANDERS JOHANSSON
Det nya huset kommer nästan att vara lika högt som softcenterbyggnaden. FOTO: ANDERS JOHANSSONFoto: 

- Kom på infomötet om den nya Berlinmuren, står det i trappuppgångarna på Varvsholmen. Det som i folkmun fått epitetet Berlinmur är huset som ska byggas på kvarteret Trossen mitt på Varvsholmen. Kommunfullmäktige sade i juni ja till att sälja marken till CA- fastigheter och ett bygglov är inlämnat. Det nya huset avviker dock från den detaljplan som antogs förra året.

- Vi har höjt den ena flygeln lite grand och samtidigt minskat bredden på den, både vi och kommunen ser det som en mindre avvikelse från detaljplanen, säger Johan Frostberg, projektchef på CA-fastigheter. Detta har vi gjort för att balansera byggnaden men allt är inte fastställt ännu.

Annons

"Trixar med ord"

I ett brev till boende på Varvsholmen skriver byggnadsinspektören Tommy Polteg att den föreslagna volymen uppfattar samhällsbyggnadskontoret som en kvalitetshöjning och en utveckling av detaljplanens intentioner. Men det betyder också att ansökan avviker från detaljplanen vad gäller våningsantal.

- De trixar med ord, säger Gunnar Strömqvist som bor på Varvsholmen. Det som ursprungligen handlade om två till fyra våningar är i själva verket nu uppe i sex våningar.

Gunnar Strömqvist är en av de allra första hyresgästerna på Varvsholmen, han har bott här sedan

i december 2002 och är orolig för holmens attraktionskraft.

- Vi klarar oss bra, vi blir av med utsikten över Ölandsbron men har å andra sidan en helt oförstörd södersida. Men det blir en helt ny skyline på Varvsholmen och många boende här känner sig lurade.

20 meter högt hus

Enligt ritningarna hade ett fyrametershus rest sig ungefär elva meter ovan mark. Med ett parkeringsplan och en extra våning blir det nya huset närmare 20 meter högt.

- Jag har försåelse att de boende är upprörda men jag tycker samtidigt att vi varit vädigt öppna med våra planer. Kvarteret Trossen har varit på tapeten länge och detaljplanen gick igenom utan att någon överklagade, säger Bertil Stolt, kommunens projektledare för

Varvsholmen.

I morgon har samhällsbyggnadsnämnden kallat till möte med boende på Varvsholmen för att presentera byggplanerna för kvarteret Trossen.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons