Hotar att hoppa för att få tillbaka sitt barn

Kalmar Artikeln publicerades
Kvinnan vill ha tillbaka sitt omhändertagna barn därför hotar hon att hoppa.
Foto:Anders Johansson
Kvinnan vill ha tillbaka sitt omhändertagna barn därför hotar hon att hoppa.

För frisk för att tvångsvårdas - ändå klättrar kvinnan upp på tak och hotar att hoppa. Fjärde hotet på en dryg månad från en kvinna som vill ha tillbaka sitt omhändertagna barn.

Mönstret har upprepat sig. Allmänheten observerar en kvinna på ett tak. Polis kallas till plats, förhandlare inleder samtal. Kvinnan kommer ner, polisen skjutsar henne till psykiatrin som bedömer henne för frisk för att tvångsomhändertas.

Under tisdagen hände det igen. Strax efter lunchtid satte sig kvinnan på samma plats som hon satt den 18 april, på taket vid Axel Weudelskolan. Efter en tre timmar lång förhandling lyckades polisens förhandlare övertala henne att hoppa ner på räddningstjänstens uppblåsbara madrass.

Men varför tillåts det här hända upprepade gånger?

  – Vi bedömer om det har begåtts något brott eller inte. I de här fallen har vi lyckats prata ner henne och sedan transporterat henne till psykiatrin. Läkaren har i sin tur konstaterat att hon varit för frisk för att tvångsomhändertas, säger Johan Bruun informationsansvarig på polisen.

  Det brott som kan ha begåtts handlar om störande av ordning eller falsklarm.

  Att för psykiatrin tvångsomhänderta en person krävs tre saker. Hen lider av en allvarlig psykiatrisk störning, är i behov av vård och motsätter sig behandling.

  – Jag kan inte uttala mig i det här fallet. Men vill väl också säga att vi kan inte låsa in folk bara för att de är obekväma. Det är möjligtvis polisens sak om de uppfattar kriminellt beteende, säger Charlotta Brunner chefläkare Psykiatriförvaltningen.

  Enligt uppgifter till Barometern rör det sig om en kvinna som nyligen fått sitt barn omhändertaget av socialförvaltningen. Och att hennes hot om att hoppa handlar om att försöka få myndigheten att häva omhändertagandet. Men det är också en form av moment 22. Kvinnan kommer från ett EU land och har vistats i Sverige längre än tre månader och har alltså inget uppehållstillstånd. Myndigheterna vill inte utvisa kvinnan då hennes barn blir kvar i Sverige. Man har ännu inte hittat någon i kvinnans hemland som kan ta emot barnet.

  – Det jobbas febrilt bland olika myndigheter för att hitta en lösning. UD är inkopplat och även ett annat landsting. Den ambassad som representerar kvinnans land har dock varit mindre medgörliga, berättar en källa för Barometern.

  Kvinnan har också hotat personalen på socialförvaltningen som nyligen placerade ut en vakt vid entrén. Hot ska också ha förekommit vid psykiatriförvaltningen.

  Socialnämndens ordförande vill inte kommentera.

  – Jag kan naturligtvis inte berätta hur vi hanterar fallet. Jag kan bara säga att vi känner till kvinnan, säger Roger Holmberg (S) ordförande i socialnämnden.

  Fakta

  Fyra hot om hopp

  18 april: Polis larmas om att en kvinna står på taket till Axel Weudelsskolan och hotar att hoppa. Efter förhandlingar får polisens ner kvinnan.

  21 april: Samma kvinna upptäcks ovanpå en ställning vid ett järnvägsspår. Hon kom till slut ner via en stege

  24 maj: Strax efter klockan sex upptäcktes kvinnan uppe på ett tak vid Nygatan i centrala Kalmar. Efter sex timmars förhandling kom hon ner.

  26 maj: Kvinnan är åter på taket på Axel Weudelsskolan. Hon hoppade senare ner på en madrass.

  Visa mer...