Annons

Högstadieelever vill ha kvar sitt fritidshem

Högstadieelevernas dagliga möjlighet att tillbringa raster och håltimmar på fritidshemmet Lyckhem är hotad. Skolans pengar räcker inte till.
– Vi är ledsna och arga, men har idéer på lösningar, säger Klara Hallengren Hellberg.
Kalmar • Publicerad 13 december 2019
”Lyckhem betyder jättemycket för oss. Här kan vi umgås, fika och spela pingis, i stället för att trängas i korridorerna på rasterna”. Astrid Calmvik, längst till vänster, Klara Hallengren Hellberg, Alice Hermansson och Tyra Tjärnström försöker nu rädda verksamheten.
”Lyckhem betyder jättemycket för oss. Här kan vi umgås, fika och spela pingis, i stället för att trängas i korridorerna på rasterna”. Astrid Calmvik, längst till vänster, Klara Hallengren Hellberg, Alice Hermansson och Tyra Tjärnström försöker nu rädda verksamheten.Foto: Peter Karlsson

Hon är ordförande för elevrådet på Vasaskolan, och en av fyra tjejer som Barometern träffar inne på det ombonade fritidshemmet Lyckhem. De brukar gå hit på raster och håltimmar under skoldagen, men snart kan det vara slut med det.

– Rektorn berättade för oss att den person som är här under dagen behövs på annat håll på skolan från och med vårterminen, och det finns inga pengar till någon annan, säger Klara Hallengren Hellberg.

Annons

Lokalen på Lyckhem är i regel öppen mellan 10 och 13 för högstadieeleverna, och då finns en ansvarig fritidspedagog där. Men det är ingen obligatorisk verksamhet för skolan, och det är därför som den är i fara.

– Det här är ett ställe där vi kan umgås, spela pingis, fika och träffas över klassgränserna, det är jättebra, säger Alice Hermansson, som går i nian.

– Ja, det är jättekul och jättemysigt att gå hit en stund och bryta av det tajta schemat, säger Astrid Calmvik, som går i sjuan.

Rektorns besked oroar högstadietjejerna, men de levererar också ett förslag till lösning.

– Vi tänkte att det kanske finns pensionärer som vill komma hit och jobba frivilligt. Vi har hört att det finns något sådant på Lindsdalsskolan, och att det funkar bra. Men vi vet inte hur vi ska få tag på dem, säger Klara Hallengren Hellberg.

– Rektorn tyckte att det var ett bra förslag, han är öppen för alla lösningar, säger niondeklassaren Tyra Tjärnström.

Att det är så intygar Andreas Hjortenkrans, rektor för Vasaskolans högstadium, en stund senare.

– Det finns risk för att vi måste stänga, men vi vill helst ha verksamheten kvar, säger han.

– Men jag behöver den fritidspedagog som nu jobbar där på annat håll, så valet är inte så svårt för mig.

Och du kan inte få några extra pengar till det här?

– Nej, det kan jag inte få eftersom det inte är något som är obligatoriskt. Men jag tycker ändå att det är en viktig del av vår verksamhet, så jag hoppas fortfarande på en lösning, säger Andreas Hjortenkrans.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons