Annons

Hjälten Ove kommer tillbaka när Ironman Kalmar kör studio på Stortorget

Torsdagen blir extra speciell när Ironman satsar på livesänd studio på Stortorget tre dagar under Ironmanveckan. Då ska programledaren Björn Mortensen med gäster fira Ironmans tio år i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 14 augusti 2023
Björn Mortensen leder ett nytt studioprogram på Stortorget som gästas av bland andra kända triatleten Åsa Lundström, Barometern-OT:s reporter Ia Sellerberg och svenska storstjärnan Lisa Nordén som är ett av proffsen som kör Ironman i Kalmar på lördag.
Björn Mortensen leder ett nytt studioprogram på Stortorget som gästas av bland andra kända triatleten Åsa Lundström, Barometern-OT:s reporter Ia Sellerberg och svenska storstjärnan Lisa Nordén som är ett av proffsen som kör Ironman i Kalmar på lördag.

– Vi vill påminna om Ironmans stora betydelse i Kalmar, för staden och många människor. Det känns som att vi har tappat det lite, att Ironman blivit någonting man tar för självklart. Därför ville vi ha en studio, säger Björn Mortensen som kommer att leda programmet från Stortorget onsdag, torsdag och fredag med start klockan 14 varje dag.

Han hoppas att initiativet ska uppskattas både av publik på plats och de som kollar på sändningen på Ironmans Facebooksida.

Kalmarprofilen Björn Mortensen har varit speaker för Ironman sedan starten 2012. I år kommer han även att leda ett studioprogram från Stortorget.
Kalmarprofilen Björn Mortensen har varit speaker för Ironman sedan starten 2012. I år kommer han även att leda ett studioprogram från Stortorget.
Annons

– Vi har blivit utsedda igen till ett av världens bästa evenemang och för mig handlar det om att komma tillbaka till kärnan, stories och livsöden, om varför vi alla varit så engagerade i Ironman här i många år. Jag vill att vi ska få en feeling tillsammans, säger Björn Mortensen.

Kommer ni ihåg Ove Johansson från Köping som var med i den första upplagan av Ironman Kalmar 2012? Segraren Jan Raphael hade gått i mål åtta timmar tidigare, The final countdown dånade över Stortorget och tusentals åskådare ropade ”Ove, Ove, Ove, Ove...”. På stapplande ben tog sig 59-åringen i mål fyra minuter över maxgränsen 16 timmar och blev en symbol för Kalmars nya idrottsfest och heroes hour.

Ove Johansson blev siste man över mållinjen i Kalmars första Ironman 2012 och nu återvänder han till stan när loppets tioårsjubileum ska uppmärksammas.
Ove Johansson blev siste man över mållinjen i Kalmars första Ironman 2012 och nu återvänder han till stan när loppets tioårsjubileum ska uppmärksammas.Foto: Mats Holmertz

På torsdag dyker Ove Johansson upp i Kalmar igen, denna gången som gäst i Björn Mortensens Ironman studio när 10-årsjubileet ska uppmärksammas. Andra gäster denna dag är bland andra kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) och Åsa Lundström som varit en av Sveriges och världens främsta triatleter på lång distans i över tio år och nu valt att göra sitt avskedslopp i onsdagens Mini tri. (Loppet har i år döpts om till 4:18:4) Hela listan med vilka gäster som dyker upp i Studio Ironman onsdag till fredag hittar ni i faktarutan nedan.

En annan nyhet under årets Ironmanvecka är att loppets Race briefing-träff som tidigare hölls i Tennishallen kommer att hållas på Stortorget på torsdagen och vara öppen även för allmänheten.

Gäster i Studio Ironman

Studio Ironman hålls på Stortorget onsdag, torsdag och fredag med start klockan 14 varje dag. Programmet som även livesänds på Facebook leds av Björn Mortensen. Programmet gästas av en rad profiler:

Onsdag: Proffstriatleterna Åsa Lundström och Lisa Nordén, De unga Kalmartriatleterna Elin Rooth och Noah Pettersson, Ironmandebutanten Hugo Idermark från Färjestaden och Magnus Nyberg, tävlingsledare för Ironman Kalmar.

Torsdag: 10-årsfirande med Kalmars näringslivschef Thomas Davidsson, kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S), Tobias Borger, tidigare tävlingsledare för Ironman Kalmar och proffsfeneralen Tomas Gustavsson, Ove Johansson som blev hjälte när han kom sist i tävlingen 2012 och Åsa Lundström som återkommer även på torsdagen.

Fredag: Barometern-OT:s reporter Ia Sellerberg som brukar bevaka Ironman i Kalmar och göra många tv-intervjuer, Ironmandebutanten Fredrik Dahlin från Kalmar, Destination Kalmars vd Sylvia Nylin och Ironmanspeakern Gordon Graham.

Fakta

Hålltider under Ironmanveckan

Onsdag 16 augusti:

12–17: Registrering Mini trin 4:18:4 Kalmar.

12–18: Registrering Ironman Kalmar.

12–18: Ironmans expo håller öppet. Ligger vid parkeringen Muren vid Södra Kanalgatan.

14: Studio Ironman sänder på Stortorget.

18: Första start i Mini trin 4:18:4 på Kattrumpan.

18.50: Första målgången förväntas i Mini trin 4:18:4 på Stortorget.

Torsdag 17 augusti:

10–18: Registrering Ironman Kalmar.

10–18: Ironmans expo håller öppet.

14: Studio Ironman sänder på Stortorget.

16–17: Race briefing på svenska vid målgången på Stortorget. Allmänheten är också välkommen.

18–19: Race briefing på engelska vid målgången på Stortorget. Allmänheten är också välkommen.

Fredag 18 augusti:

10–15: Registrering Ironman, Kalmar.

10–15: Registrering Ironkids, Kalmar.

10–18: Ironmans expo håller öppet.

10–18: Incheckning cykel för Ironman Kalmar.

14: Studio Ironman sänder på Stortorget.

14: Race briefing för proffsen på Stadshotellet.

15: Presskonferens med proffsen på Stortorget.

16: Start för barnloppet Ironkids.

Lördag 19 augusti:

05: Växlingsområdet öppnar.

06.45: Proffsen startar, Tullhamnen Kalmar.

07: Start för age groups Tullhamnen, Kalmar.

10–18: Ironmans expo håller öppet.

13: Prisutdelning 4:18:4 Kalmar Team,Stortorget.

15: Vinnaren förväntas gå i mål på Stortorget.

22.20–23. 20 Målgångsfest med Heroes hour, Stortorget.

Söndag 20 augusti

12–15:Prisceremoni/Kona Awards, Kalmarsalen.

18: Volontärfest.

Så här såg det ut när Ove Johansson gick i mål i Ironman Kalmar 2012 (Börjar cirka 4.40 in i klippet)

Här saknas innehåll

Carin JanefridSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons