Annons

Hemliga hotellförslaget får klartecken

I ett brev från länsstyrelsen till samhällsbyggnadskontoret framgår att kommunen lyckats leverera ett förslag på hotellbyggnad som länsstyrelsen godtar. Genomförs det kommer bara en enda vy mellan slottet och Kvarnholmen finns kvar i sin helhet.
Kalmar • Publicerad 31 januari 2019
Hotellet i hamnen i ny skepnad. Skyskrapan är borta och ersatt med tre lägre hus.
Hotellet i hamnen i ny skepnad. Skyskrapan är borta och ersatt med tre lägre hus.Foto: Sandell Sandberg

Det har varit mycket tyst kring hotellbygget sedan sommaren 2017, då den Stockholmsbaserade konsultfirman KMV slog fast att det inte går att bygga hotellet som kommun och byggherre tänkt sig, det vill säga ett höghus på 45 meter, utan att skada riksintresset för kulturmiljö. Rådet var att byta plats helt och hållet.

Ett livstecken kom emellertid i februari förra året då det framgick att arkitektbyrån Sandell Sandberg ritat på en helt ny utformning av hotellet för att tillmötesgå kraven på genomsiktlighet som ställts av länsstyrelsen. Förslaget skulle presenteras månaden efter för kommunens tjänstemän.

Annons

I kommunens diarium är ärendet också dött. I 1,5 år. Mellan den 19 september 2017 och den 7 januari i år finns inte en enda notering införd. Men i ett brev från länsstyrelsen till kommunen daterat till den 21 december förra året, framgår att kommunen presenterat ett helt nytt förslag till länsstyrelsen i november 2018 med en komplettering drygt en månad senare. Brevet i fråga är registrerat hos länsstyrelsen, men inte på kommunen.

Hotellförslaget som försvann fick godkänt
Hotellförslaget som försvann fick godkäntFoto: Sandell Sandberg

Det som framgår av decemberbrevet är att länsstyrelsen levererar ett tydligt förhandsbesked: om hotellet byggs enligt de nya tankarna så är länsstyrelsen samlade bedömning att ”hotellet kan genomföras med nu kända förutsättningar, det vill säga placering, utsträckning och maximal höjd daterad 18-12-07”.

Inför beslutet har länsarkitekt Pär Hansson och länsantikvarie Birgitta Eriksson studerat det nya hemliga förslaget av hotellbyggnaden, torgyta, parkeringslösningar och ett fotomontage. I en kompletterande handling har mittdelen av hotellet gjorts lägre och hela anläggningen förlängts, något som också det visats i ett fotomontage.

Kruxet med hotellbygget är att det ganska nyligen omskrivna riksintresset för kulturmiljö för området slår fast att den visuella kontakten mellan Kvarnholmen och slottet är centralt.

I länsstyrelsens bedömning av det som kommunen presterat framgår att vyn mellan bastionen Johannes Rex skadas det visuella sambandet, liksom mellan Skeppsbrogatan och slottet, om än inte påtagligt. Men om hotellet byggs enligt förslaget kommer det ”endast att finnas en plats kvar i staden där de visuella sambanden mellan slottet och staden är intakta”. Den finns mellan höga vallen vid teatern. Där är det inte tillåtet med någon byggnation som påtagligt kan skada riksintresset, skriver länsstyrelsen som förutsätter att siktlinjen förblir oskadd.

”Foppahotellet” i den här tappningen har skrotats. Det nya förslaget har fått klartecken.
”Foppahotellet” i den här tappningen har skrotats. Det nya förslaget har fått klartecken.Foto: Sandell Sandberg

Var finns då förslaget som fått länsstyrelsens länsarkitekt och länsantikvarie att mjukna? När Barometern på onsdagen börjar efterfråga materialet är det putz weg och de ansvariga tjänstemännen är inte på plats. Eva Brynolf, avdelningschef för tillväxt och miljö på länsstyrelsen, meddelar efter att ha gjort egna efterforskningar, att handlingen helt klart borde ha registrerats.

– Det är inte diariefört och det borde ha gjorts. Det är självklart. Jag vill inte diarieföra det i dag, vi måste leta rätt på handlingen. Människorna som jobbar med det här skyller på varandra. Jag skulle bli förvånad om det inte finns någon handling. Det utgår jag ifrån att det gör, säger Eva Brynolf och lägger till att hon däremot står bakom länsstyrelsens ställningstagande i sakfrågan och att förslaget ska lämnas ut.

Samhällsbyggnadskontorets planchef, Lena Nordenlöw, förklaring till varför förslaget inte förts in i diariet är att det handlar om ett arbetsmaterial och därmed inte nödvändigt att registrera.

Annons

– Det är ett arbetsmaterial som Skanska tagit fram för att diskutera sina visioner om ett hotell på platsen. Arkitekten har tittat på utbredning på mark och höjder för att se hur riksintresset påverkas utifrån den MKB som togs fram i ett tidigare skede. Det är därför det finns en mängd vyer från olika vinklar och håll, förklarar hon i ett mejl.

Att länsstyrelsen godkänner förslaget i förväg beror enligt Nordenlöw på att att det är en så pass svår plats att bygga på och att riksintressefrågan har varit stötestenen i det tidigare samrådet.

– För att kunna bygga på platsen behöver man få guidning i vad som kan göras och inte, till exempel fotavtryck och höjd för byggnad. När vi har en plan för området kommer vi att gå ut på samråd i en vanlig detaljplaneprocess.

Kommunen har ännu inte tagit ställning till om det godkända förslaget är något att arbeta vidare med eller marken ska användas till något annat, uppger Nordenlöw.

I ett tidigare skede var samhällsbyggnadskontoret också inne på att byta plats för hotellet, som före detta hockeyproffset Peter Forsberg via bolaget Lerstenen, Skanska och Elite Hotels vill bygga. I september 2017 svarar nämligen länsstyrelsen på kommunens fråga om området där kustbevakningen tidigare haft verksamhet, skulle vara en lämpligare plats för ett hotell byggt på höjden. Länsstyrelsen meddelade då att det är svårt att bedöma utan att göra en miljökonsekvensbeskrivning.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons