Annons

Hembakat bröd ska sparas bort

Hembakat bröd på länssjukhuset kan snart vara ett minne blott. Bland alla de besparingar som nu presenteras finns förslaget att köpa in bröd istället för att baka på plats. ”Helt otroligt korkat” konstaterar personalen.
Kalmar • Publicerad 3 juli 2019
Under ett antal år har satsningarna på bra sjukhusmat varit en prioriterad verksamhet. Men nu drabbas också köken av sparkraven. Ett förslag är att rejält dra ned på kökens egna bagerier.
Under ett antal år har satsningarna på bra sjukhusmat varit en prioriterad verksamhet. Men nu drabbas också köken av sparkraven. Ett förslag är att rejält dra ned på kökens egna bagerier.Foto: A.Rylander

Ett av region Kalmar läns nationella flaggskepp har under en rad av år varit sjukhusmaten. Bäst i Sverige har omdömet varit flera gånger. Men inte heller sjukhusmaten är undantagen de stora sparpaket som nu planeras.

Ett av sparförslagen för länssjukhuset är att produktionsköket ska börja köpa in en del bröd istället för att baka eget.
Ett av sparförslagen för länssjukhuset är att produktionsköket ska börja köpa in en del bröd istället för att baka eget.Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi har fått beskedet att vi ska sluta att arbeta, och baka, på helger och att man ska börja köpa in bröd istället för att vi ska baka själva. Det är så otroligt dumt, ett stort steg tillbaka. Jag har gång på gång bett att få den ekonomiska kalkylen, men inte. Det finns förmodligen ingen, alla som kan branschen vet att det är mycket billigare att baka än att köpa. Jag vill se beräkningen som visar att köpt bröd är billigare eftersom det är omöjligt, säger Lars Sjöman, bagare i produktionsköket på länssjukhuset.

Annons

Om förslaget med inköp av bröd istället för egetbakat blir verklighet påverkar det också personalen. Omplaceringar och nya arbetsuppgifter är vad som väntar.

När arbetet med att förbättra den då kritiserade sjukhusmaten inleddes 2013 engagerades stjärnkocken Leif Mannerström som rådgivare.
När arbetet med att förbättra den då kritiserade sjukhusmaten inleddes 2013 engagerades stjärnkocken Leif Mannerström som rådgivare.Foto: arkivbild
”Vi har fått beskedet att vi ska sluta att arbeta, och baka, på helger och att man ska börja köpa in bröd istället för att vi ska baka själva. Det är så otroligt dumt, ett stort steg tillbaka.”
”Lars Sjöman, bagare i produktionsköket på länssjukhuset.”
Lars Sjöman, bagare i produktionsköket på länssjukhuset.
Lars Sjöman, bagare i produktionsköket på länssjukhuset.Foto: Anders Johansson

– Vi har sagt ifrån nu, rör de våra scheman, då slutar vi. Det är ju vi som jobbar här som byggt upp allt, det är våra brödrecept, vi sköter inköp och bestämmer råvaror. Cheferna vet nog inte vad vi gör. Bara under de senaste månaderna har tre mycket kompetenta medarbetare sagt upp sig. Ett exempel är en ung kock, hon skulle arbeta med dietmat men placerades i disken och andra uppgifter som inte hade med kockyrket att göra. Våra chefer ser enbart till pengar nu, kvalitetstänket det är helt borta, fortsätter Lars Sjöman.

De anställda på produktionsköket på länssjukhuset har informerats om att deras verksamhet nu ingår i den stora allmänna besparingen. Ett besked som väckt stor oro.

– Många av oss har börjat se sig om efter nya jobb så det känns skönt att det finns så många lediga jobb inom restaurangbranschen just nu. Men de flesta avvaktar det slutliga beskedet. Blir det stora besparingar exempelvis på bageriet, då säger vi tack och hej, säger en köksanställd.

Linda Fleetwood (V), regionråd.
Linda Fleetwood (V), regionråd.Foto: Mikael Eklund

Linda Fleetwood (V) är regionråd i opposition. Hon var nyligen och besökte personalen på centralköket.

– Jag blev kontaktad av personalen, man är orolig och upprörd. Jag tycker det är konstigt att vi som arbetsgivare inte kan sätta oss ned och tala med vår personal. Ofta vet ju personalen vilka möjligheter till besparingar, som ju är nödvändiga, som finns. När ledningen bara säger, så här tycker vi så har ska det bli skapas bara oro, säger Linda Fleetwood.

Vad som kommer att hända med verksamheten i produktionsköket vet inte Linda Fleetwood, men hon hoppas på samtal mellan fack och ledning.

– Vårt mål är ju att ha kvar Sveriges bästa sjukhusmat. Då måste man ta hand om personalen. Att låta kockarna arbeta med annat, i disken eller som måltidsvärdar, löser inte något. Då riskerar vi att vår kompetenta personal lämnar, fortsätter Linda Fleetwood.

Åsa Andersson, basenhetschef för kost och lokalvård.
Åsa Andersson, basenhetschef för kost och lokalvård.Foto: Anders Johansson

Åsa Andersson är Region Kalmar läns basenhetschef för kost och lokalvård. När Barometern tar kontakt märks det att frågan om besparingarna på produktionsköket är känsligt.

– Är verkligen detta något att skriva om? Det finns inga beslut om besparingar på bagerisidan. Det som finns är några förslag, dessa diskuterar vi med personalen om. Då handlar det inte om att sluta baka i egen regi utan att vi kanske ska komplettera vårt eget bageri med att köpa in bröd, säger Åsa Andersson.

Annons

Om sparförslaget blir verklighet hur påverkar det i så fall personalen?

– Vi kommer inte att behöva säga upp någon fast anställd personal, vad som kan hända är att några får andra arbetsuppgifter än idag. Men än en gång, detta är bara ett förslag, inga beslut är fattade, säger Åsa Andersson.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons