Annons

HELA SERIEN: Ödehus i tiden – möt människorna som brinner för det övergivna

Det är platser där tiden har stått stilla. De lockar nyfikna att upptäcka, spekulera och ta reda på historien bakom det öde och förfallna. Men det väcker också drömmar om att ta över, starta om och bygga för en ny framtid. Barometern-OT har vandrat genom våra bygder för att se husen och möta människorna som har hamnat i fokus i den allt starkare trenden kring ödehus och urban exploration.
Kalmar län • Publicerad 27 december 2021 • Uppdaterad 6 september 2022

Här saknas innehåll

Har du missat vår artikelserie eller kanske någon av delarna i den? Här kan läsa ifatt och kanske lära dig något du inte visste om vad som döljer sig i länet – för det som för vissa är klart för rivning är för några andra något helt annat.

DEL 1: Viskningar från en svunnen tid

Urban explorern Jessica Roos tar med oss på en tidsresa tillbaka till den småländska träindustrins guldålder. Ekonomihistorikern Jan Jörnmark förklarar fenomenet och vad det är vi ser på landsbygden. Publicerat 14/12 2021.

Här saknas innehåll

DEL 2: Nya vägval väcker framtidstro i Gullabo

Annons

83 övergivna hus i Gullabo. Magnus Bondesson och Kristofer Sjölander är uppvuxna bland dem. Nu hoppas barndomsvännerna, som båda satsar på bygden, att fler ska kunna flytta dit. Publicerat 17/12 2021.

Magnus Bondesson och Kristofer Sjölander är uppvuxna bredvid ödehusen i Gullabo.
Magnus Bondesson och Kristofer Sjölander är uppvuxna bredvid ödehusen i Gullabo.Foto: Mikael Eklund

DEL 3: Utdömd skola blev deras Pandoras ask

När de kom in i hallen var taket nära på att falla in – men känslan var ändå wow. De hade hittat hem i den sedan länge övergivna sekelskiftesskolan. ”Vi såg misären men vi såg också bortom den”, säger Lovisa Andersson. Publicerat 20/12 2021.

Här saknas innehåll

Uppdatering 6/9 2022: Vi gjorde ett nytt besök hos Daniel och Lovisa i Ölvingstorp:

DEL 4: Från New Jerseys skyline till Vissefjärdas ödehus

Kråkslott, spökhus, ruckel – ödehus har många mindre smickrande namn. Men amerikanskan Lauren Chaleff såg något annat, hon såg historien i Vissefjärda. ”Jag existerar inte bara i nuläget”, säger 29-åringen från New Jersey. Publicerat 23/12 2021.

Lauren Chaleff berättar om hur hon startade ödehus-uthyrning i Vissefjärda.
Lauren Chaleff berättar om hur hon startade ödehus-uthyrning i Vissefjärda.Foto: Mats Holmertz

DEL 5: Ödehuspionjärerna hjälper andra att uppleva Smålands magi

Att inventera och rädda ödehus trendar. Robert Danielsson och Jennifer Erlandsson är pionjärer på området. ”Alla som inte har en kontantinsats på fem miljoner kan få sitt drömhus ändå”, säger Robert Danielsson, byggnadsvårdare. Publicerat 28/12 2021.

Jennifer Erlandsson, Theresia Sandahl och Robert Danielsson driver ett ödehus-företag ihop. Foto: Mattias Skoog
Jennifer Erlandsson, Theresia Sandahl och Robert Danielsson driver ett ödehus-företag ihop. Foto: Mattias Skoog
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons