Annons

Här är fällorna som ska stoppa vildsvinen

Vildsvin i Ryssby-Åby, nu lever ni farligt. Vill ni ha lite spänning i livet ska ni kliva in i trälådan som så inbjudande har lite godsaker till er. Att ni sen blir fast i lådan, tja, sånt är livet.
Kalmar • Publicerad 18 november 2009
Lennart Svenzén berättade om vildsvinsfällorna som LRF köpt in och många var intresserade av att låna fällorna.
Lennart Svenzén berättade om vildsvinsfällorna som LRF köpt in och många var intresserade av att låna fällorna.Foto: Anders Johansson
Foto: Anders Johansson
Foto: Anders Johansson
Foto: Anders Johansson
Foto: Anders Johansson

LRF Ryssby-Åby hade temakväll om vildsvin och de nyinköpta vildsvinsfällorna som ska lånas ut till markägarna.

– Vi har köpt in två fällor för att testa. Vildsvinen är en jätteplåga. De som är intresserade får skriva på ett låneavtal. Man har fällan i två veckor. Får man en vildsvin i fällan får man tillbaka hyran som är 100 kronor för en period, dessutom får fällan stå kvar där ett tag till, det kanske kommer fler svin, säger Lennart Svenzén som är bygdens LRF-ordförande och huserar på Nöbble gård.

Annons

Ett 40-tal intresserade kom på onsdagskvällen för att bekanta sig med fällorna och intresset var stort.

– Jag vill ha en fälla innan problemen med vildsvin blir för stora. Och sen kan jag tänka mig att köpa en egen, säger Daniel Henrixon.

Fällorna, som är tillverkade i Bjurträsk är de enda godkända fällorna. Så att bygga en egen är inte tillåtet. En fälla kostar kring 7 000 kronor. Nu ska markägarna lära sig hur de ska åtla och var fällorna ska placeras.

– Det är viktigt att det här sker kontrollerat. Man förbinder sig att se till fällan minst en gång per dag. Efter utlåningen får markägaren fylla i ett papper för utvärdering, säger Lennart Svenzén.

Han demonstrerar hur fällorna fungerar. Den ena har en trampplatta. När svinet trampar på den åker locket igen med en rejäl smäll. Baktill kan sedan en lucka öppnas och djuret kan skjutas. Om det inte redan har dött av chocken när locket smäller till förstås.

Heléne Ljung
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons