Annons

Här är 22 lokala profiler som kör Vasaloppet

179 skidåkare från Kalmar län är anmälda till Vasaloppet. Här presenterar vi 22 av de lokala profilerna som ska åka sträckan mellan Sälen och Mora på söndag. Dessutom finns hela startlistan av länsåkare. Har du tips på någon som ska åka och vi bör uppmärksamma. Hör av er till webb@barometern.se
Kalmar län • Publicerad 3 mars 2023 • Uppdaterad 4 mars 2023

Jessica Kinnander

Jessica Kinnander från Nybro trivs i spåren i Svartbäcksmåla.Foto: Arkivfoto

49-årig cykelinstruktör i Nybro som är aktiv i Glasriket Runningclub. Sedan 30-årsåldern har Jessica varit biten av träning och har genomfört ett antal lopp, bland annat Ironman i Kalmar, Klassikern, Kalmar Swimrun och Vasaloppstrippeln. Jessica brinner för välgörenhet och 2016 fick hon mycket uppmärksamhet då hon gjorde Ironman och passade på att samtidigt samla in pengar till Kalmar Stadsmission.

Madeleine Dunsäter

Madeleine Dunsäter åkte Vasaloppet på hemmaplan.Foto: Privat

Madeleine Dunsäter, från Oskarshamn, älskar att träna – och att utmana sig själv. 2019 genomförde hon Ironman Kalmar på 13 timmar. Året efter körde hon, tillsammans med tre andra, distanserna på hemmaplan när tävlingen ställdes in på grund av pandemin. 2021 åkte hon skidor i nio mil och några timmar senare gav hon sig ut och sprang 14 kilometer. Gör sitt femte Vasalopp.

Hampus Erndin

Hampus Erndin, Nybro Ski.
Annons

31-åringen från Förlösa strax norr om Kalmar tävlar för Nybro Ski. Han har satsat hårt under två år och kliver nu in i elitledet i Vasaloppet. Gick i mål i Mora på tiden 4.11,12 ifjol.

Christian Ragnar

En duktig stakåkare som gjorde sitt bästa Vasalopp ifjol när han slutade på plats 324 med tiden 4.18,23. 47-åringen bor i Högsby och tävlar för Berga SOK.

Mikael Orrebrink

Mikael OrrebrinkFoto: Mats Holmertz

Mikael Orrebrink har varit öppen med att han under 20 år hade ett narkotika- och alkoholmissbruk. Nu har han varit drogfri i mer än tio år. Han har gjort Ironman och simmat över Kalmarsund. Något som han gjorde för att uppmuntra människor i svåra livssituationer att våga ta steget och visa att ingenting är omöjligt. Nu debuterar Orrebrink i Vasaloppet.

Annie Wennerström

Annie Wennerström blev CL98:s enda målskytt.Foto: Lasse Hansson

Normalt är Annie Wennerström poängdrottning i CL98:s division 1-lag i innebandy. Nu gör hon sitt första Vasalopp. Har gjort Ironman i Kalmar vid två tillfällen och slutade trea i ålderklassen 18–24 år 2019.

Emily Hanscam

Emily Hanscam har åkt många mil i Svartbäcksmåla.Foto: Privat

Från Alaska via Washington State, England, Rumänien, Oregon och Holland landade Emily Hanscam i Kalmar för drygt ett år sedan. Nu bor den skidtokiga amerikanskan i Algutsrum och är en av Linnéuniversitets internationella forskare.

Gustav Brandin

Gustav BrandinFoto: Dan Ahstedt

Racingtalangen byter snabba bilar mot skidor. Här gör 20-åringen från Voxtorp sitt första Vasalopp.

Fredrik Loberg

Fredrik Loberg från Fågelfors.Foto: Privat

Författaren från Fågelfors har bland annat skrivit boken ”Håkan Juholt, utmanaren - vad var det som hände” och prisats för boken ”Samhällsbyggarna”. Har åkt Vasaloppet vid 15 tillfällen tidigare.

Hans Gerremo

Hans Gerremo.Foto: Maria Alåsen

Den vältränade 74-årige Ölands- och campingprofilen är ett välkänt inslag under Vasaloppet som han åker för 31:a gången och när man listar kändisar som åker finns Gerremos namn med. Har även gjort Ironman i Kalmar många gånger. Åkte Vasaloppet första gången 1976. Redan under torsdagen var han på plats i Sälen.

– Vädret ser väldigt bra ut. Det är drygt en meter snö här och det sträcker sig nog ända ned till Mora. Det blir till att valla för minusgrader, säger han.

Joakim och Kim Åleheim

Joakim ÅleheimFoto: Fredrik Jalhed

Vasaloppsräven från Påryd, Joakim Åleheim, gjorde sitt bästa placeringsresultat 2011 då han slutade på plats 110. Efter några års uppehåll körde 50-åringen igen 2022 och gick i mål på fina tiden 4.28,20. Ifjol var sonen Kim, som gjorde sitt första Vasalopp, 10 minuter efter pappa. Återstår att se om det blir generationsskifte i år. Kim Åleheim är också duktig cyklist, precis som sin pappa.

Kristian Furuskog

Högsbybon Kristian Furuskog.Foto: Daniel Svensson
Annons

Var länets bäste åkare i Vasaloppet förra året. Han slutade 225:a totalt och elva i H45-klassen. Tiden 04.08,35 imponerar. 46-åringen bor i Högsby och tävlar för Berga Skid o Orienteringsklubb.

Linus af Wåhlberg

Får titulera sig Ölands bästa skidåkare trots att han numera bor i Kalmar men tävlar för Ölands SK. Gick ifjol under fem timmar, 04.41,16. Resultatmässigt var 2019 bäst då han blev 397:a.

Wictor Magnusson Broder

Wictor Magnusson Broder Vasaloppet 2022

Nybro Ski-åkare som bor i Malmö. Stod för en strålande tävling i fjol då han gick i mål under fyra timmar med tiden 3.58,58. Något som räckte till plats 143.

Marie Stigson

Marie Stigson från Kalmar tävlar för Nybro Ski och har kört Vasaloppet många gånger.Foto: arkivfoto

En rutinerad skidåkare från Nybro Ski som varit med i Vasaloppet många gånger. Marie Stigson har varit löpledare på Friskis & Svettis i Kalmar i ett antal år och har deltagit i Ironman Kalmar fyra gånger.

Jakob Ugurlu

Jakob Ugurlu.Foto: TV4

Kalmarbon anmäldes av kompisen till ”Sveriges värsta bilförare” på TV4 förra året. Nu återstår att se om Jakob Ugurlu är bättre med skidor under fötterna än bakom ratten.

Stellan Häggbrink

Stellan Häggbrink fick diplom efter sitt 30:e Vasalopp, nu gör han sitt 37:e lopp.Foto: Ingvar Gunnarsson

Högsbybon Stellan Häggbrink, tävlandes för Berga SOK, är som vanligt anmäld till Vasaloppet. På söndag gör han sitt 37:e lopp.

Andreas Åhnstrand

Andreas Åhnstrand.Foto: Sofia Hedman

Välkänd företagare i Bergkvara som driver XL-BYGG JBM Bergkvara, tidigare Lindbergs Bygg & Färg.

– Håller sig väderprognosen blir det ett bra spår, däremot är jag lite orolig för vinden. Det ser ut att bli motvind och det kan göra stor skillnad, säger Andreas Åhnstrand.

Anders Martin

Anders Martin åker längdskidor i Havslätts motionsspår.Foto: Daniel Svensson

Har stått i mål för Oskarshamns AIK och 48-åringen är minst sagt en erfaren Vasaloppsåkare med över 20 lopp på meritlistan.

Bobbo Karlsson

Bobbo Karlsson.Foto: Åsa A Cederbom

Har designat och är eldsjälen bakom discgolfbanan, för såväl nybörjare som proffs, som har anlagts hos Mönsterås golfklubb i Högemåla.

Åke Nyström

Annons

Rocknebybon har genomfört 17 Vasalopp och flera svenska klassiker, plus ett par superklassiker: Vasalopp, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet under 20 timmar. Han tävlar för Ålems OK.

Här är samtliga länsåkare till söndagens tävling:

Bra att veta inför Vasaloppet

• På söndag den 5 mars arrangeras Vasaloppet för 99:e gången. Första loppet hölls 1922 och har ställts in 1932, 1934 och 1990. Starten går klockan 08 i Berga by i Sälen och målgången är vid Klockstapeln i Mora. Distansen är 90 km, klassisk teknik.

• Loppet är fulltecknat vilket innebär att 15 800 åkare kommer att starta i Sälen på söndag den 5 mars.

• Platserna till det historiska 100:e Vasaloppet 2024 kommer att släppas på söndag då förste åkare passerar kontrollen i Mångsbodarna.

• I Vasaloppet 2023 är medelåldern 42,2 år och medeldeltagaren har åkt Vasaloppet 3,5 gånger förut. Av de anmälda Vasaloppsåkarna har 57 procent åkt Vasaloppet förut. 43 procent åker alltså Vasaloppet för första gången. 18,6 procent av de anmälda deltagarna i spåret på söndag är kvinnor.

• Cirka 3600 av åkarna i årets Vasalopp representerar 50 andra nationer än Sverige.

Visste du att...?

Sedan första Vasaloppet 1922 har 612 472 åkare skidat i mål efter ett fullbordat Vasalopp. Den genomsnittliga sluttiden i mål för alla dessa deltagare är 7.58.17.

• Den tidigare elitåkaren i längdskidor, Robin Bryntesson, ska som första åkare genomföra Vasaloppet baklänges.

Källa: Vasaloppet.se

Lokala resultat i Vasaloppet från 2022:

I februari tog Barometerns reporter Ia Sellerberg och fotograf Mats Holmertz pulsen på Måndagsgruppen i Nybro Ski. Här hittar ni reportaget:

Daniel BogeforsSkicka e-post
Carin JanefridSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons