Annons

GUIDE: Konserter, kallbad, löpning och fyrverkerier – så firas nya året in

Så här ser det ut på nyår och kring nyårshelgen kommun för kommun i Barometern-OT:s spridningsområdet.
Kalmar län • Publicerad 29 december 2023 • Uppdaterad 30 december 2023
Vad har fyrverkerier, Robert Gustafsson, löparskor, facklor och Borgholms kommunalråd gemensamt? Jo, de ingår alla i firandena kring nyårshelgen i Kalmar län.
Vad har fyrverkerier, Robert Gustafsson, löparskor, facklor och Borgholms kommunalråd gemensamt? Jo, de ingår alla i firandena kring nyårshelgen i Kalmar län.

Här har vi sammanställt de större och mer nyårsrelaterade evenemangen och firandena ort för ort. I i Kalmar, Nybro, Torsås, Mörbylånga och Borgholm finns det krafter bakom gemensamma firanden på nyårsafton och nyårsdagen. Där verkar klockan 17 vara det magiska klockslaget då det mesta händer på nyårsafton. Men det finns mer att välja på kring nyårshelgen för den som vill sätta lite guldkant kring utgången av 2023 och ingången i 2024.

Saknar du något på denna lista? Tipsa oss på tips@barometern.se

Kalmar kommun

Nyårsafton, 9.30 och 11.00: Sylvesterloppet, Kalmar: Först ut är undomsklasserna vid 9.30, sedan är det herrar och damer på 5 respektive 10 kilometer med start klockan 11. För många, både tävlande och motionärer, har Sylvesterloppet, som arrangeras av Högby IF i Kalmar, blivit en nyårstradition. Loppet har start och mål vid Fredriksskans. Här hittar du mer info om tider, klasser och bansträckning.

Nyårsafton, 17.00–17.45: Nyårsglöd, Stortorget. Tiden då folk vallfärdade in till Kvarnholmen för att se fyrverkerierna över Slottsfjärden är förbi. Istället är det Kalmar kommun som bjuder till en värmande Nyårsglöd på Stortorget. För tredje året i rad bjuds på uppträdanden, musik och tal. Bland namnen som ska dra publiken till stan som en del av nyårsfirandet hittar vi bland annat Robert Gustafsson, Ida Seve och Björn Elmgren. Kommunen skriver också att torget kommer att fyllas med musik, nycirkus, teater, dans, konst och poesi. Det är både storslagna akter samt lokala förmågor som kommer att fylla firandet. Läs mer här.

Nyårsafton, 18.00: Premiär för Kalmarsundsrevyn, som traditionen bjuder på självaste nyårsaftons kväll. Inte så mycket pyroteknik, men ändå ett helt batteri laddat med sprakande underhållning. Föreställningen hålls på Kalmar Teater.

Nyårsdagen, 15.00 i Ljungby kyrka, Ljungbyholm: Salut till Wiens nyårskonsert med Camerata Nordica, som återupptar en tradition som inte har funnits på 20 år. Läs mer om traditionen, ensemblen och programmet här.

ÅTERBLICK: Så såg det ut 2022 på Stortorget:

Här saknas innehåll

Oskarshamns kommun

30 december, 10–15: Fagerekes ryttarförenings ungdomssektion anordnar Nyårshoppet. Det blir första start för häst och ryttare vid 10 på en uppbyggd caprillbana med jul- och nyårstema i ridhuset. Därefter är det käpphästarnas tur på en egen hinderbana från klockan 13 och framåt.

30 december 16–18: Frälsningsarmén bjuder in till nyårskonsert i Kikebokyrkan. I ”Frälsningsarmén At The Movies” är temat musik skriven för vita duken. Medverkande är Marina Bratterud, Géza Polonyi, Nicolaj Vollburg tillsammans med stråkkvartett, gruppen Ikonerna och andra sångare och musiker.

Nyårsafton, klockan 14.00–15.30: Sylvesterloppet i Oskarshamn är betydligt mindre än i Kalmar och har inte samma tävlingsprägel. Ändå har det hittat en plats som en tradition att avsluta året med för alla som vill röra på sig. Starten går vid Rödsleskolan om man vill springa långt och vid Eckerns sydspets om man bara vill springa runt Eckern. Arrangör är SOK Viljan.

Nyårsdagen, klockan 18–19.30: Nyårskonsert i Oskarshamns kyrka. Där låter arrangören Oskarshamns kyrka besökarna lyssna på Los Cantores och församlingens musiker när de bjuder på musikaliska nyårskarameller. Fri entré.

Uppvärmning för 51:e upplagan av Sylvesterloppet med SOK Viljan förra året.
Uppvärmning för 51:e upplagan av Sylvesterloppet med SOK Viljan förra året.Foto: Åsa A Cederbom

Nybro kommun

Nyårsafton, 11.30: Efter cidermingel väntar traditionsenlig nyårskonsert i Orrefors sporthall klockan 12 på nyårsafton, arrangerad av Orrefors samhällsförening. Nybro musikkår med dirigent Bernd Frey, klockspelet, nyårstal av Ulrika Barkstedt, rektor på Orrefors skola, glaslotteri. Fri entré.

Nyårsafton, 17.00: Hammarströms Fastighetsförmedling arrangerar traditionsenligt nyårsraketer vid Linnéasjön, ett ljusskådespel som brukar locka många nyårsfirare till centrala Nybro, där fyrverkerierna kommer att kunna ses från olika platser i stan.

ÅTERBLICK: Så lät glasklockorna i Orrefors förra året:

Här saknas innehåll

ÅTERBLICK: Så såg fyrverkeriet i Nybro ut 2021:

Här saknas innehåll

Ölandskommunerna

Mörbylånga kommun, nyårsafton 23.45: Traditionsenligt fackeltåg från torget i Mörbylånga 23.45 på nyårsafton med efterföljande fyrverkeri vid tolvslaget på Sjöbacken vid Villagatan. Arrangörerer är Mörbylånga Blomstrar och Ler samt Mörbylånga företagsgrupp.

Borgholms kommun, nyårsdagen klockan 12.00: För andra året i rad firas nya året in med ett nyårsdopp vid Sjöstugans badplats. På söndagen det samling för ett dopp, arrangerat av Borgholms kommun och Cityföreningen. Evenemanget är öppet för alla och det bjuds grillad korv och kaffe. Detta är en tradition Borgholms ledning gärna ser växa sig stark som en återkommande tradition.

Borgholms kommun, 3 januari, klockan 19.00, Folkets hus, Borgholm: Salut till Wiens nyårskonsert med Camerata Nordica, som återupptar en tradition som inte har funnits på 20 år. Läs mer om traditionen, ensemblen och programmet här.

ÅTERBLICKEN: Så såg det ut vid nyårsdoppet i Borgholm 2022:

bild 1/4
Nyårsdagsdoppet 2022 med kommunalrådet Ilko Corkovic i det vinterkalla Kalmarsund.
Nyårsdagsdoppet 2022 med kommunalrådet Ilko Corkovic i det vinterkalla Kalmarsund.
Nyårsdagsdoppet 2022 med kommunalrådet Ilko Corkovic i det vinterkalla Kalmarsund.
Nyårsdagsdoppet 2022 med kommunalrådet Ilko Corkovic i det vinterkalla Kalmarsund.
Nyårsdagsdoppet 2022 med kommunalrådet Ilko Corkovic i det vinterkalla Kalmarsund.
Nyårsdagsdoppet 2022 med kommunalrådet Ilko Corkovic i det vinterkalla Kalmarsund.

Torsås kommun

Nyårsafton, 17.00: Traditionsenligt nyårsfyrverkeri i Bergkvara. Uppskjutning sker från småbåtshamnen, Stenskär närmare bestämt. För bästa vy av det färgsprakande skådespelet rekommenderas hamnplanen i Bergkvara. Den som vill få en bra plats bör vara ute i ganska god tid för att undvika de värsta köerna. Arrangör är som vanligt XL-Bygg JBM i Bergkvara.

ÅTERBLICK: Så såg fyrverkeriet i Bergkvara ut 2021:

Här saknas innehåll

Mönsterås kommun

2 januari, 19.00 i Hotell Munken, Mönsterås: Salut till Wiens nyårskonsert med Camerata Nordica, som återupptar en tradition som inte har funnits på 20 år. Läs mer om traditionen, ensemblen och programmet här.

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons