GUIDE: Allt om valet i Kalmar – vi ger dig full koll innan du lägger din röst
Checka läget med oss ✓ Förutsättningarna ✓ Scenarier ✓ Viktigaste frågorna ✓ Politikerna ✓ Krönikorna ✓ Liverapportering.
Kalmar kommun • Publicerad 5 september 2022

I skuggan av pandemin, i skuggan av kriget i Ukraina. Det är valår i Sverige, i våra regioner och i våra kommuner. Det angår alla, unga som gamla. Det finns frågor som är olika viktiga för oss och vägleder oss i våra val. Kanske har du bestämt dig redan, kanske har du inte det. Då har du ett gyllene läge att hitta aktuella och intressanta infallsvinklar här inför ditt beslut inför valet av parti. Missa inte våra liverapporteringar om valrörelsen på riksplanet, där nyhetsbyrån TT håller dig uppdaterad här, och det lokala valflödet där vi dagligen ger dig de senaste uppdateringarna hela vägen fram till och förbi valdagen. Ta hjälp av vår valkompass för att hitta din riktning, ta del av vårt valerbjudande som gratis låser upp allt vårt material i tre månader med en enkel och snabb registrering och få helheten i vår rapportering på vår valsajt där du utöver vår snabba nyhetsuppdatering hittar fördjupningar och inte minst allt från krönikörer som Jörg Carlsson och Marcus Oscarsson som synar politiker och partier inför valet.

Men framför allt – här hjälper vi dig att greppa läget i Kalmar kommun:

Annons
Barometern-OT:s Birgitta Hultman ger dig en lägesbild inför valet 2022 i Kalmar kommun.
Barometern-OT:s Birgitta Hultman ger dig en lägesbild inför valet 2022 i Kalmar kommun.

Så är läget i Kalmar inför valet

Barometern-OT:s Birgitta Hultman kommenterar läget i Kalmar kommun: Även om Socialdemokraterna backade med två mandat i förra valet behöll Johan Persson (S) makten i ett fortsatt starkt grepp. Det framgångsrika styret tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet har fortsatt under mandatperioden, och det ska mycket till för att det ska bli maktskifte. V ökade förra valet och kan kanske ta något ytterligare mandat, om valvinden från rikspolitiken håller i sig.

Samtidigt har Kalmaralliansen, alltså M, L och KD, fått mer än styrfart och har presenterat många gemensamma förslag, inte minst vad gäller trygghet och säkerhet. Här finns också majoritetens ömma punkt, den senaste vårens dödsskjutningar har skakat ledningen och blottat sprickorna i deras bild av det trygga och expansiva Kalmar. Här har främst Moderaterna sin chans och oppositionsrådet Hanne Lindqvist har fått sitt parti att gå i takt efter år av inre stridigheter medan Christopher Dywik (KD) opponerar tufft bland annat i samhällsbyggnadsfrågor och Lotta Wahlmino (L) är nu varm i kläderna.

”När majoriteten ville bygga det så kallande Bananhuset blev det strid på riktigt.”

Ett par stora ekonomiska beslut har tagits i tämligen stor enighet, byggandet av ny badanläggning och ett nytt reningsverk, men när majoriteten våren 2021 ville bygga ett jättelikt bostadshus längs E 22 i Oxhagen, det så kallande Bananhuset, blev det strid på riktigt. Oppositionspartierna gick samman och levererade kraftig kritik, vilket ledde till att majoriteten, nästan för första gången, ändrade sig. Debatten kring utsatta områden, som Oxhagen, Norrliden och Berga, ledde till en större satsning på trygghetsfrågorna bland annat med nya träffpunkter, men det är tveksamt om det räcker för att behålla väljarna.

Miljöpartiet gjorde ett katastrofval 2018 i hela länet, men fick behålla två mandat i Kalmar. Partiet har opponerat så gott man kunnat, främst i miljöfrågorna, och hoppas ingå i någon slags majoritet efter valet, men det ska mycket till för att S ska bjuda in dem i värmen igen. Spåren efter förra samarbetet förskräcker nog fortfarande.

Sverigedemokraterna gjorde ett hyfsat val 2018, även om man hade hoppats på mer, men företrädarna har varit svaga och det skulle förvåna om SD ökar. En joker i leken är Thoralf Alfsson, som uteslöts ut SD strax efter förra valet och som nu bildat nytt lokalt parti, Framtid Kalmar. Kanske får han en ny plats i fullmäktige, men mandaten blir nog inte många.

Klicka dig fram till din kommun i grafiken här.

Här saknas innehåll

Så har det gått med partiernas vallöften

Hur blev det med löftena från förra valet? Vad har infriats, vad har inte blivit verklighet – och varför? Vi går igenom utfallet på din kommun, regionen och på riksdagsnivå i vårt eget valbokslut:

✓ Valbokslutet för Kalmar kommun:

✓ Valbokslutet för Region Kalmar län:

✓ Valbokslutet för riksdagen:

Valets viktigaste frågor – i länet och i Kalmar

Vår Kalmarredaktion har ringat in frågor som sticker ut i kommunen.

MISSA INTE: Se vår valdebatt i Kalmar:

Del 1:

Här saknas innehåll

Del 2:

Här saknas innehåll

Vi har även ringat in de stora frågorna i Kalmar län, som även om de i våra exempel inte direkt är hämtade från Kalmar kommun ändå i allra högsta grad berör och känns igen där. Vi lyfter fram röster kring skolans resultat, sjukvårdens köer, problemen kring segregation och brist på integration, den allt mer påtagligt heta frågan om energiförsörjningen, frågor som rör lag och trygghet samt klimat och matförsörjning. Här hittar du våra grepp – ämne för ämne:

✓ Skolan

Sofia Hedman, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Dåliga resultat i grundskolan har lett till en debatt om skolans misslyckande och låga skolresultat som har pågått i många år. Våren 2021 var 86,2 procent av eleverna behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan och var fjärde elev hade underkänt betyg i minst ett ämne i nian. Det är ändå något bättre än året innan. Samtidigt är alla överens om att skolresultaten måste bli bättre, inte minst eftersom forskning visar att genomgånget gymnasium är en huvudfaktor för både jobb och hälsa i vuxenlivet. Barometern-OT har besökt Bjurbäcksskolan i Emmaboda, den kommun i länet där lägst andel elever är behöriga till nationellt yrkesprogram. Sofia Hedman

✓ Sjukvården

Mats Andersson, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: I val efter val är sjukvården en av de frågor som väljarna prio riterar högst av alla. Svensk sjukvård är i stora drag väldigt bra. Men det finns problem. Exempelvis med att rekrytera personal, att ha resurser att ta hand om en befolkning med allt fler äldre och att klara stora kostnader för ny dyr teknik och nya mediciner. Ett annat stort bekymmer är de långa vårdköerna. I Kalmar län står i dag drygt 10 000 personer i vårdkö. Drygt var fjärde patient har väntat i över den lagstadgade maxväntetiden, 90 dagar. Ett exempel: väntetiden på länssjukhuset för att få en hörapparat utprovad är 15 månader.

✓ Segregationen

Karin Lagerström, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Enligt undersökningsföretaget Novus är invandring/integration en av de frågor som rankas högst. I mars 2022 ansåg 45 procent av svenskarna att det är en viktig valfråga. Om inte integrationen av de nyanlända fungerar kan det leda till segregation och utanförskap. I länet finns ett antal bostadsområden som sticker ut i form av lågt valdeltagande, låga inkomster och hög andel personer med utländsk bakgrund. Kungshall i Nybro är ett och Norrliden i Kalmar ett annat. I nordöstra Kalmar Kalmar finns en knivskarp gräns mellan Norrliden och Berga, ett område med höga inkomster och högt valdeltagande. Barometern-OT har besökt de båda områdena för att få veta mer om hur det är att bo där och vad de boende själva tänker om skillnaderna.

✓ Energifrågan

Karin Lagerström, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: I mars 2022 ansåg 38 procent av svenskarna att det är en viktig valfråga, vilket placerar den på plats fem bland de viktigaste valfrågorna. Energifrågan tycks också ha blivit allt mer betydelsefull för svenskarna under den gångna mandatperioden, år 2018 rankade bara 13 procent av de tillfrågade frågan som viktig. I Oskarshamn ska en helt ny forskningsreaktor byggas. Målet är att en helt ny typ av reaktor så småningom ska kunna byggas upp på platser där det behövs mycket energi, exempelvis vid fabriker.

✓ Lag och trygghet

Filip Nilsson, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Trygghet, det är en av de största frågorna inför valet i år. SOM-institutet uppger att brottslighet är det viktigaste samhällsproblemet i Sverige idag enligt svenska medborgare och enligt Novus är det den näst viktigaste valfrågan, bara någon enstaka procent bakom sjukvården. Det märktes även bland svaren när Barometern-OT i början på våren gjorde en mini-turné i flera kommuner i länet och frågade vilken den viktigaste valfrågan är för dem, trygghet är viktigt för många, det gäller inte bara väljare utan även politiker. I Kalmar kommun har både majoriteten och Kalmaralliansen presenterat varsitt förslag för ökad trygghet och i ett gemensamt brev till polisen har de bett om en permanent ökad polisnärvaro i Kalmar då det har skett flera mord under våren.

✓ Klimatet och maten

Åsa Borefur, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Klimat och miljö är vår tids största frågor. Det mesta vi gör i vardagen har på ett eller annat sätt påverkan på klimatet. Under hösten och vintern blev det särskild fokus på energifrågor när många i länet, både hushåll och företag, drabbades av kraftigt ökade elpriser. När sedan kriget i Ukraina bröt ut var det inte bara höga energi- och bränslepriser som hotade lantbruket och vår livsmedelsförsörjning, utan även risken för brist på andra viktiga insatsvaror. Allt detta påverkar varje hushåll i länet. Det blir dyrare att köpa mat, hålla värmen i huset och att köra bil för att nämna några exempel. Samtidigt krävs en omställning i både det stora och det lilla för att försöka nå de miljömål som satts upp, både lokalt och globalt. Daniel Hägerbys liv genomsyras av alla de här frågorna, både i rollen som lantbrukare där han har valt en annan inriktning för klimatets skull, och som energi- och klimatrådgivare.

Här kan du läsa hur tankarna går inför valet hos politikerna i Kalmar kommun.
Här kan du läsa hur tankarna går inför valet hos politikerna i Kalmar kommun.Foto: Herman Omstedt

Valintervjun – här möter du Kalmars politiker parti för parti

Under vintern och våren gjorde vi nästan 90 längre intervjuer med länets ledande politiker. Här hittar du Oskarshamnspolitikerna som då ringade in valets viktigaste frågor och berättade om sitt politiska engagemang:

Vill du veta ännu mer?

Vill du få koll på någon annan kommun också?

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.