Annons

Grönt ljus för två projekt

Det är en tuff politisk strid om exploateringen av centrala Kalmar. På måndagen blev det grönt ljus för förlängda markreservationer för Gota Medias tidningshus, bostäder på Sveaplan men bakläxa på hotellprojekt i Ölandshamnen.
Kalmar • Publicerad 10 november 2009

Efter att det plöjts ner uppskattningsvis en miljard kronor i Hansa City är det nu dags för centrala Kalmar.

– Annars kommer Kvarnholmen dö ut, menar Johan Persson.

Annons

När kommunstyrelsen sammanträdde igår var nio markreservationer uppe för behandling och egentligen ganska osäkert hur politikerna skulle rösta. Alliansen hade lagt en protokollsanteckning i arbetsutskottet och hotade omkullkasta förslaget, Jonas Löhnn (MP) har varit en högljudd motståndare till framförallt Gota Medias planerade tidningshus vid gamla Vattentornet. Men det slutade med att bägge projekten fick förlängd markreservation. Mycket av den politiska debatten handlade om att förslagen var otydliga och vad en markreservation egentligen är. Kommunjuristen Ann-Sofie Dejke fick förklara.

– En markreservation innebär att vi förbinder oss att inte sälja området till någon annan än den som fått reservationen under en viss tid, säger hon.

Det hjälpte inte heller att förklara att de kartor som var underlag till reservationen bara var ett utredningsområdet och inte den faktiska markbit som senare ska säljas.

– Vi måste veta vad vi beslutar om, säger Inger Hilmansson (FP) som ville ha svar på exakt hur många meter det skulle vara mellan Systraströmmen och Gota Medias tidningshus.

Nästa stora projekt var bostadshus på Sveaplan. Tomas Axeheim och Ronny Nilsson har begärt förlängning av sin markreservation, men det gick inte smärtfritt. Vänstern ville att reservationen bara skulle omfatta området vid Olgas korvkiosk och alliansen att man skulle säga nej till hela förslaget. Socialdemokraterna gjorde gemensam sak med Moderaterna och röstade igenom en förlängning. När det gäller Invest in Kalmars och Skanskas hotellplaner vid Ölandshamnen var kartmaterialet otillräckligt och förslaget fick bakläxa. Förlängning av markreservation kommer upp vid nästa kommunstyrelsemöte istället.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons